Ραγδαίες εξελίξεις στα αγροτικά μπλόκα από τον κάμπο ως την Αθήνα


Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο που διαδηλώνει στα μπλόκα διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα του. Οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους , καθώς δεν βρίσκουν ακόμα ανταπόκριση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις για συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, υπό την αυξανόμενη πίεση των κινητοποιήσεων αλλά και με ενισχυμένη την συμπαράσταση που εκφράζουν με κάθε τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος (ΣΥΡΙΖΑ) και ελάσσονος (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση). Μάλιστα, ύστερα από παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την Παρασκευή (18/02), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες ότι θα γίνει μετά την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αξίζει να σημειωθει ότι την ίδια μέρα το πρωί (18/02), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμπροεδρεύσει, μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Micheál Martin, σε στρογγυλή τράπεζα στις Βρυξέλλες, με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.

Εδώ και μέρες, οι αγρότες ζητούσαν συνάντηση με τους γαλάζιους επιτελείς και το Μαξίμου αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κώφευε. Παράλληλα, είχαν ζητήσει να έρθουν στα μπλόκα οι πολιτικοί αρχηγοί. Ηδη αντιπροσωπείες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε περιοδεία στη Θεσσαλία, και συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους στο δήμο Κιλελέρ, στην Αγιά, στη Νίκαια Λάρισας (Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022), εκφράζοντας τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν ενώ είχε επαφή και με επαγγελματίες της περιοχής. Πάντως, επέλεξε η συζήτηση-σύσκεψη με εκπροσώπους των αγροτών και μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής να γίνει στις έδρες των δήμων (δημαρχεία) όπου πήγε και όχι στα μπλόκα των Θεσσαλών. Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, «τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι, αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία».

Οι αγρότες διεκδικούν με μαχητικό τρόπο τη μείωση του κόστους παραγωγής και μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους που πλήττεται ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ επιδιώκουν και την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που συνδέονται ακόμα με την επιβίωσή τους στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων, όπως είχαμε γράψει στο Documentonews.gr (Ο ήχος από τα τρακτέρ των αγροτών «μπλοκάρει» το Μαξίμου) είναι μεταξύ άλλων η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (υπέρογκο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων από τον παραγωγό, ζημιές στην παραγωγή), μέτρα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος , κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, έχει ξεκινήσει περιοδείες εδώ και ημέρες σε αγροτικά μπλόκα από τον κόμβο του Αϊ Γιάννη στη Λιβαδειά, έως τη Νίκαια της Λάρισας και το Αγρίνιο (Σάββατο 19.2.2022). Η πρωτοβουλία του να μεταφέρει το αίτημα των αγροτών για συνάντηση στον πρωθυπουργό ελήφθη σε μια προσπάθεια να προωθηθούν προς επίλυση αγροτικά προβλήματα. Ο Περισσός περιγράφει σε ανακοίνωσή του (18.2.2022) ως εξής τα γεγονότα που συνδέονται με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των αγροτών:

«Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συζητήσουν πάνω στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να προχωρήσει η επίλυσή τους.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι κλιμάκιο των αρμόδιων υπουργών θα συναντήσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων από την ερχόμενη Δευτέρα».documentonews.gr/

Το άρθρο Ραγδαίες εξελίξεις στα αγροτικά μπλόκα από τον κάμπο ως την Αθήνα εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.