O “Mπάρμπα-Λάμπρος” απο την Βραβαριάδα Αγράφων!Η εμβληματική μορφή του και η ιστορία του που έγινε βραβευμένη ταινία!


Η ταινία – ντοκιμαντέρ “Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα – Λάμπρος” του Γιώργου Κολόζη, η οποία γυρίστηκε στη Βαρβαριάδα Αγράφων, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 21/11/2005 και στις 16 Φεβρουαρίου 2006, ξεκίνησε η προβολή της στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους. Μετά την επιτυχημένη της πορεία στην Αθήνα και την επαρχία, ταξίδεψε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου.
λαμ2
Η ταινία μας ταξιδεύει στην οροσειρά των Αγράφων σε διαφορετικές εποχές μέσα από την πραγματική ιστορία δυο προσώπων: του Αντώνη Κατσαντώνη (Μακρυγιάννη), που ο Καραγκιόζης τον αποκαλεί ήρωα των Αγράφων, και του εκκεντρικού ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη. Είναι ένα ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, που άρχισε τη δράση του ο Κατσαντώνης φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου ο μπάρμπα Λάμπρος ονειρεύεται να επισκεφθεί κάποτε ένα απόκρημνο σημείο «το πήδημα του Κατσαντώνη», εκεί όπου είχε πηδήξει ο Κατσαντώνης για να ξεφύγει από τον Βεληγκέκα, τον τοποτηρητή του Σουλτάνου στην περιοχή.

Η ταινία καταγράφει τη ζωή του μπάρμπα Λάμπρου Κοντογούνη ενός γοητευτικού και συνάμα τραχύ ηλικιωμένου ορεσίβιου που ζει στην Βραβαριάδα Αγράφων και την κίνηση στο χάνι-καφενείο του, που λειτουργεί από το 1937 “.. έβαλε πρώτη φορά μπρίκι ο πατέρας μου..”. Το μικρό του μαγαζί αποτελεί σταθμό για όλους τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες της περιοχής. “..Εκεί συχνάζουν κάθε λογής περίεργοι άνθρωποι..” Τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς και το κυνήγι του αγριογούρουνου αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του.
Από την άλλη πλευρά, παραλληλίζει τη ζωή του μπαρμπα Λάμπρου με την ιστορία μιας άλλης προσωπικότητας του τόπου, του ήρωα της επανάστασης Κατσαντώνη, του εφιάλτη του Αλή Πασά. Σύμφωνα με το θρύλο ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τον Βεληγκέκα, μπορούσε με ένα σάλτο να πηδήξει από τη μια όχθη του Αχελώου (Ασπροπόταμου) στην άλλη.


Ο μπάρμπα Λάμπρος, παρά την ηλικία του, δεν κατάφερε ποτέ να πάει μέχρι το σημείο αυτό και να εκπληρώσει το όνειρο του … Όμως τώρα, χάρη σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτά του με μία τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, τη Γιώτα, ήρθε η στιγμή να το επιχειρήσει.

Το άρθρο O “Mπάρμπα-Λάμπρος” απο την Βραβαριάδα Αγράφων!Η εμβληματική μορφή του και η ιστορία του που έγινε βραβευμένη ταινία! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.