Eπίδομα ακρίβειας 2022: Ποιοι θα το πάρουν και πότε


Με την πίεση της ακρίβειας να αυξάνεται πολύ περισσότερο αφού χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξεως του 6,2%, η κυβέρνηση επιταχύνει την χορήγηση του επιδόματος για ευάλωτα νοικοκυριά όπως χαμηλοσυνταχιούχους, ανέργους, πολύτεκνους λίγο πριν το Πάσχα.Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται προς το παρόν σε ανάλογο επίδομα όπως αυτό των Χριστουγέννων, της τάξεως των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και διπλό επίδομα για τους δικαιούχους του ΚΕΑ.Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται προς το παρόν σε ανάλογο επίδομα όπως αυτό των Χριστουγέννων, της τάξεως των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και διπλό επίδομα για τους δικαιούχους του ΚΕΑ.Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει και πως θα καταλήξει η ένταση στην Ουκρανία καθώς στο απαισιόδοξο σενάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραπάνω εφεδρείες για να μπορέσει να σβήνει τη «φωτιά» των λογαριασμών που λαμβάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μέχρι τώρα οι μηνιαίες επιδοτήσεις βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικό προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει χαμηλά τους τόνους των παροχών καθώς οι αγορές βρίσκονται στη γωνία και περιμένουν για το στραβοπάτημα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται ήδη πέριξ του 2,6%.

Ο στόχος του ελλείμματος (1,4%) δεν θα πρέπει να εκτροχιαστεί, συν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω των δημοσιονομικών κανόνων που επιστρέφουν από το 2023.

Στην κατάθεση, πάντως, του νέου Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν, στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο σενάριο βάσης για τον προϋπολογισμό του 2022 που θα στηρίζεται, σε τρεις παράγοντες: Στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Επίδομα ακρίβειας: Σε απελπισία οι Έλληνες – Μία είναι η λύση

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία αυτή την στιγμή παραμένει η ακρίβεια, με τα καύσιμα και τα τρόφιμα να «τρώνε» το μεγλύτερο μέρος από το μηνιάτικο.

Και μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται ξανά, αλλά τα μαντάτα που έφερε χθες (02.02.2022) η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ακρίβεια.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον για πρώτο 3μηνο του 2022 η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί και ο πληθωρισμός θα κινείται σε επίπεδα άνω του 5%.

Βέβαια η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και ως εκ τούτου για ένα διάστημα, ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός.

Ένα μικρό δείγμα αισιοδοξίας προκύπτει από το ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Eurostat ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν οριακά μειωμένος κατά 0,2%.

Μέσα σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση, στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις, οι οποίες μόνο εύκολες δεν φαντάζουν.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο. Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Αναφερόμενος στο αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων το 2022, υπογραμμίζοντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες εισφορές, που ήδη εφαρμόζονται.

«Όποτε βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, θα κάνουμε μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κάνουν διάφορα σενάρια, για την περίπτωση που πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά.

Ένα από αυτά που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ένα μέτρο που ναι μεν θα «πονέσει» δημοσιονομικά, αλλά θα ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μάλιστα άμεσα.

Αντίθετα το άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής και δημοσιονομικά έχει μεγάλο κόστος, αλλά παράλληλα είναι αμφίβολο εάν θα περάσει τελικά στην κατανάλωση και θα ανακουφίσει το καλάθι της νοικοκυράς.

Επίδομα ακρίβειας: Οργή των καταναλωτών – «Δεν μπορούμε άλλο!»
Στο 5,1% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο.

Συγκεκριμένα από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι 17% και οι πατάτες 14,2% Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.

0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.

0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα

0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.https://xristika.gr

Το άρθρο Eπίδομα ακρίβειας 2022: Ποιοι θα το πάρουν και πότε εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.