Θωμάς Μπαρμπαρούσης: Ασύλληπτες κομπίνες με τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ

Γράφει-Σχολιάζει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Έμεινα άναυδος σήμερα όταν πρωί-πρωί δέχτηκα τηλεφώνημα από αρμόδια φορολογική Αρχή που μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν δήλωσα εισοδήματα από τον ΟΣΔΕ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι μου επιβάλλεται σχετικό πρόστιμο.

Εξήγησα ότι ουδέποτε είχα εισοδήματα από ΟΣΔΕ, γιατί απλούστατα, ουδέποτε κατέθεσα σχετική αίτηση επιδότησης, καθότι επαγγελματίας δημοσιογράφος και παντελώς άσχετος με το αγροτοκτηνοτροφικό επάγγελμα. Ακολούθησε διάλογος, τον οποίο δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρω.

Ολόκληρη την ημέρα την ανάλωσα στην διαλεύκανση της υπόθεσης και για να μην πολυλογώ, απευθύνθηκα σε άτομα που είχαν σχετικές πληροφορίες, που μου έδωσαν χωρίς δισταγμό, και τις οποίες διασταύρωσα καλώντας τα ίδια τα άτομα, που είχαν δηλώσει στον ΟΣΔΕ τόσο τα κτήματά μου, όσο και τα κτήματα πολύ στενού συγγενικού μου προσώπου.

Οι ”δηλωσίες’, ο ένας από το χωριό μου και ο έτερος από το Δήμο Αγρινίου αρχικά αρνήθηκαν να παραδεχτούν ότι είχαν προβεί, τόσο τώρα όσο και στο παρελθόν, στη δήλωση των κτημάτων μας χωρίς ο ίδιος και το στενό συγγενικό μου πρόσωπο να γνωρίζουμε κάτι. Μου είπαν μάλιστα ότι δεν πήραν χρήματα…. Αρνήθηκαν δε, να προσκομίσουν οποιοδήποτε σχετικό παραστατικό, προφανώς γιατί πρόκειται για πλαστογραφήσεις, ψευδείς δηλώσεις, ψεύτικα συμφωνητικά κλπ. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών αναγκάστηκε κάτω από τις αμείλικτες ερωτήσεις, που του έθεσα, να μου αναφέρει ότι έχει υπογράψει σχετικό συμφωνητικό με κάποιον άλλο αγρότη για το κτήμα μου, εν παντελή αγνοία μου.

Δηλαδή, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα……

Τόσο θράσος; Η υπόθεση, βέβαια, θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν, όσοι εμπλέκονται και φέρουν ευθύνη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η μία υπόθεση είχε διεκπεραιωθεί στην Ένωση Αστακού και η δεύτερη στην Ένωση του Αγρινίου.

‘Έσπευσα να επικοινωνήσω με την Ένωση Αστακού μεσημεριάτικα και συγκεκριμένα στις 2μμ αναζητώντας την υπεύθυνη κ. Μητσάνη, αλλά ατύχησα καθώς -όπως με πληροφόρησαν συνάδελφοί της- είχε φύγει πριν από λίγη ώρα από την Ένωση. Ζήτησα και μίλησα με τον έτερο υπεύθυνο τον κ. Κακαβά, αλλά ουδεμία πληροφορία κατάφερα να πάρω για τις δύο φλέγουσες υποθέσεις μου.

Κάνω την εκτενή αυτή αναφορά στην προσωπική μου περιπέτεια για να προστατεύσω, ει δυνατόν, άλλους ανυποψίαστους Ξηρομερίτες, που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις φορολογικές αρχές, υφιστάμενοι δυσάρεστες συνέπειες αφενός γιατί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και αφετέρου γιατί χάνουν εισοδήματα από την περιουσία τους, που τα καρπώνονται οι επιτήδειοι ”δηλωσίες”.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, έντιμοι, που δεν χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους για να καρπωθούν επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ -δηλαδή Κοινοτικές επιδοτήσεις- διαμαρτύρονται και εκφράζουν παράπονα ότι αυτοί λαμβάνουν ψίχουλα και οι επιτήδειοι θησαυρίζουν σε βάρος των ιδίων και άλλων συμπολιτών τους, όπως του Λόγου μου.

Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, αλλά η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει και κάτι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν τα πράγματα.

Σε ότι αφορά το Ξηρόμερο, κρατάμε στα χέρια μας επίσημες καταστάσεις, με ονόματα και ποσά επιδοτήσεων και οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο θέμα θα δώσουμε συνέχεια καθότι καθημερινά συγκεντρώνουμε στοιχεία.

Προς το παρόν δοκίμασα έκπληξη όταν διάβασα τα ονόματα και διαπίστωσα ότι κάποιοι ουδεμία σχέση έχουν με το αγροτοκτηνοτροφικό επάγγελμα. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών, που με απείλησε, πρόσφατα, ότι θα με γα……., έλαβε 75.388,94 ευρώ και ο έτερος που διέδιδε ότι κάποιοι με ”ταΐζουν” έλαβε 66.030,62 ευρώ το 2009. Έκτοτε συνεχίζουν να λαμβάνουν κατα έτος, μεγάλα, ασύλληπτα ποσά, που δεν τα λαμβάνουν ούτε επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Το ερώτημα -είναι πέραν των άλλων- εάν δηλώνουν όλα αυτά τα ποσά στην Εφορία και εάν ποτέ έχουν ελεγχθεί για τις δηλώσεις, που υποβάλλουν, και ειδικότερα κατά πόσον τα δηλούμενα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ή είναι ψευδή.

Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία και θα ζητήσουμε από την Ένωση να μας παράσχει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δύο υποθέσεις. Αν δεν το πράξουν, το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας.