8 Μαρτίου – Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Σύλλογοι Γυναικών Ξηρομέρου και γυναίκες του Ξηρομέρου

Αστακός 8-3-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ξηρομέρου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας Φύλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξέδωσαν και κυκλοφορούν αφίσα ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας. Οι γυναίκες που βιώνουν καθημερινά βία πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δώσουν ένα τέλος στην κατάσταση που ζουν.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας είναι ο αριθμός 15900. Η ΔΕΠΙΣ, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων και όλες οι σχετικές δομές μπορούν άμεσα να ενεργοποιηθούν. Αρκεί να το θελήσεις!

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στη σκιά σημαντικών παγκοσμίων προβλημάτων.
Από τη μια πλευρά, η απειλή της πανδημίας, η οποία δείχνει να φθίνει. Στα δύο χρόνια της μέχρι τώρα μάχης μας με τον ιό, χιλιάδες γυναίκες γιατροί, νοσοκόμες, νοσηλεύτριες, βοηθητικό προσωπικό σε μονάδες υγείας σε όλο τον κόσμο έδωσαν και δίνουν τη μάχη της ζωής. Πρόκειται για γυναίκες που άφησαν πίσω τους κάθε άλλη υποχρέωση και δόθηκαν αποκλειστικά και ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλές από αυτές, μάλιστα, έδωσαν και τη ζωή τους χτυπημένες από τον φονικό ιό. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αρχική έξαρση του ιού, ας είναι ήσυχες ότι δεν θα ξεχαστεί καμία τους.
Αναμφίβολα όμως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επισκιάζεται από τα γεγονότα της Ουκρανίας και την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Χιλιάδες άνθρωποι –στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες- άφησαν τα σπίτια τους και, ακόμη και αυτή την ώρα που κάποιος διαβάζει τούτες τις γραμμές, διασχίζουν την ουκρανική επικράτεια μέσα σε διασταυρούμενα πυρά για να φτάσουν με τα παιδιά τους σε ασφαλές καταφύγιο.
Η σκέψη μας αυτές τις ώρες είναι με τους πρόσφυγες που έφυγαν από τα σπίτια τους κακήν κακώς και περιμένουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια ξένη χώρα, με νέα όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά με το βλέμμα πάντα στο πατρικό σπίτι και την παλιά τους ζωή. Δεν μπορούμε να μη συμπονούμε, επίσης, εκείνες τις γυναίκες που έχουν στείλει άνδρες, αδέρφια και γιους στον πόλεμο και τους περιμένουν να γυρίσουν με αγωνία καθημερινή για νέα από τα μέτωπα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι στον πόλεμο δεν είναι δυνατόν να γυρίσουν όλοι πίσω.
Δεν μπορούμε να μην ανυπομονούμε να πρυτανεύσει η λογική και να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην αγωνία των στρατιωτών να επιστρέψουν σώοι στα σπίτια τους. Στεκόμαστε, τέλος, πλάι στους ανθρώπους που έμειναν πίσω, είτε επειδή εγκλωβίστηκαν, είτε επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι: ανάμεσά τους κάποιες γυναίκες περιμένουν να υπερασπιστούν την πατρίδα και την τιμή τους με ένα όπλο στο χέρι ενώ κάποιες άλλες προσπαθούν να προστατευτούν σε κάποιο καταφύγιο.
Ας μη λησμονήσουμε όμως και όλες αυτές τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να συντηρήσουν την οικογένειά τους που ζει στα όρια της φτώχειας. Ας μη λησμονήσουμε τις γυναίκες-θύματα του τράφικινγκ αλλά και όσες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι ενός ψυχικά διαταραγμένου συντρόφου.
Ως άνθρωποι, δηλώνουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει. Σε κάθε άτομο που αποτελεί θύμα διάκρισης λόγω του φύλου του ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Πάνω από όλα, όμως, στη δίνη της φετινής συγκυρίας, ζητάμε να επικρατήσει λογική και ειρήνη στον κόσμο, έτσι ώστε το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να εορταστεί με κάθε λαμπρότητα και αισιοδοξία.

Με εκτίμηση
Αμαλία Βούλγαρη – Πολονύφη
Περιφερειακή Σύμβουλος
Πρόεδρος της Περιφερειακής
Επιτροπής Ισότητας Φύλων

Χριστίνα Ταπραντζή
Δημοτική Σύμβουλος Ξηρομέρου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας
των Δύο Φύλων του Δήμου Ξηρομέρου

Σύλλογος Γυναικών Αστακού.

Σύλλογος Γυναικών Μύτικα.

Γυναίκες Τοπικό Συμβούλιο Αστακού.

Γυναίκες Κανδήλα.

Γυναίκες Καραϊσκάκη.

Γυναίκες Φυτείες.

Γυναίκες Χρυσοβίτσα.

Γυναίκες Ξηρομέρου.