Χριστίνα Σταρακά: Σε απόγνωση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης από τη κυβέρνηση

Η παραγωγή πορτοκαλιών αποτελεί νευραλγικό τομέα καλλιέργειας για τον Δήμο Αγρινίου αλλά και για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και η τοπική οικονομική ανάπτυξη βασίζεται σε αυτήν κατά ένα μεγάλο μέρος…..

Οι οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε οριακό σημείο.
Ενώ οι τιμές «βουλιάζουν» στα 17 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς, στο ράφι τα πορτοκάλια πωλούνται ακόμα και 2 ευρώ το κιλό!
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, με την τιμή πώλησης του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που παράγουν να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά εσπεριδοειδών είναι ήδη ορατά στην τοπική κοινωνία.
Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών τους ενώ αρκετοί σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την παραγωγή πορτοκαλιού και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες ή δραστηριότητες.
Τα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιού στην περιοχή μας είναι υπαρκτά και χρήζουν άμεσης επίλυσης ώστε να καταστεί και πάλι η πορτοκαλοπαραγωγή βιώσιμη στον τόπο μας.
Επιβάλλεται ο αρμόδιος Υπουργός να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς εσπεριδοειδών .