Χειροτονία νέου Κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η διακονία σου να είναι ένας δρόμος θυσίας, κενώσεως και προσφοράς»


Χειροτονία νέου Κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Άρτης κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Κατά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εις Διάκονον Χειροτονία του εξ Άρτης καταγομένου κ. Κωνσταντίνου Μανιφάβα. Ο νέος κληρικός είναι έγγαμος και θα διακονήσει ως Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στην προσφώνησή του ο νέος Διάκονος ανέφερε, ότι η διακονία είναι συνυφασμένη με την έννοια της Ιερωσύνης και προϋποθέτει αγάπη, υπομονή, κατανόηση και θυσιαστικό φρόνημα. Ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του στην πορεία της ζωής του και καλλιέργησαν τον ιερό του πόθο, μεταξύ των οποίων την σύζυγό του, την οικογένειά του, τον πνευματικό του πατέρα, τους φίλους και τους οικείους του. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την αγάπη, την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Κατά την σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ιερωσύνης, τονίζοντας, ότι η Ιερωσύνη δεν είναι ένα επάγγελμα, αλλά είναι χάρισμα του Θεού. Προέτρεψε τον νέο διάκονο να παραμένει ταπεινός και υπάκουος λέγοντάς τα εξής: «Έχοντας ταπείνωση στην καρδιά σου να καλλιεργήσεις την αγάπη προς τον Χριστό. Με μελέτη, με προσευχή, με αγώνα πνευματικό να παραμένεις πράος και ταπεινός, να ανέχεσαι τους αδελφούς σου και με πολλή αγάπη να τους συντρέχεις στη ζωή τους και να τους δίνεις το χέρι σου για να σηκωθούν και να πορευθούν στο δρόμο της σωτηρίας και του αγιασμού».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την χαρά της συλλειτουργίας και της χειροτονίας του νέου Κληρικού και του ευχήθηκε για την επέτειο της συμπληρώσεως ενός έτους από την Ενθρόνισή του, μακροχρόνια, πολύκαρπη και καλλίκαρπη διακονία μέσα στην Εκκλησία, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια των πιστών.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον πολιό Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Άρτης για την παρουσία του και τις ευχές του, ευχαρίστησε τον πνευματικό πατέρα του νέου κληρικού Αρχιμ. Θεολόγο Ντούβαλη, τους ιερείς που προσήλθαν από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, αλλά και από την Ιερά Μητρόπολή μας για να συμμετάσχουν στο μυστήριο της χειροτονίας, τους άρχοντες του τόπου, τους συγγενείς, τους φίλους, τους οικείους του νέου Διακόνου που ήρθαν από την Άρτα, καθώς και όλους τους πιστούς για την ευλογημένη συμπροσευχή τους και για τις ευχές τους.

Μιλώντας για την πρώτη επέτειο από την Ενθρόνισή του ανέφερε τα εξής: «Δοξάζω το όνομα του Θεού, γιατί με αξίωσε να διακονώ σε έναν ευλογημένο τόπο, με αρχοντικούς και παραδοσιακούς ανθρώπους, με έναν ευλογημένο ιερό κλήρο και σας ευχαριστώ όλους για την ομορφιά αυτής της αγάπης που βιώνω ένα χρόνο τώρα, της αγάπης που προσφέρω, αλλά και που μου ανταποδίδετε όλοι σας. Βρήκαμε στελέχη ικανά και προσθέσαμε και άλλα για να συνεχίσουμε το ευλογημένο έργο των δύο μακαριστών Προκατόχων μας, Μητροπολιτών Θεοκλήτου και Κοσμά, αλλά και με τις ταπεινές μας δυνάμεις να το επαυξήσουμε. Έχουμε πολλά οράματα και σχέδια για την τοπική μας Εκκλησία. Όλα τα εναποθέτουμε στη Χάρη του Θεού και προσευχόμαστε, αν ο Κύριος το επιτρέψει, να πραγματοποιηθούν για τη δόξα του Αγίου Ονόματός Του και την πνευματική ωφέλεια του χριστεπωνύμου πληρώματος».

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης και ο Δήμαρχος του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτης κ. Περικλής Μίγδος.

Το πρωί της Κυριακής 12ης Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φλωριάδας Βάλτου τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου πρώην Άρτης κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Κατά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Κωνσταντίνου Μανιφάβα, ο οποίος θα διακονήσει ως Εφημέριος στην Ενορία της Φλωριάδας.

Ο π. Κωνσταντίνος, κατά την χειροτονητήρια προσφώνησή του, αναφέρθηκε στην ευθύνη και το έργο του ιερέως, όπως το παρουσιάζει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, λέγοντας ότι η Ιερωσύνη είναι μια συνεχής βίωση του Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά την ομιλία του συνεχάρη και ευχαρίστησε τον μέχρι σήμερα Εφημέριο της Ενορίας π. Ηλία Βανάκα για την πολυετή διακονία του και γιατί ο ίδιος πρότεινε τον διάδοχό του στο πρόσωπο του νέου Κληρικού, λέγοντας ότι: «στην επίγεια διαδρομή μιας Ενορίας αποτελεί σταθμό, η ημέρα εκείνη που χειροτονείται ο Εφημέριος της, ο πνευματικός της πατέρας, ο λειτουργός των μυστηρίων του Χριστού, διότι ο Εφημέριος σφραγίζει με την παρουσία του τον τόπο στον οποίο καλείται να διακονήσει. Είναι ένα πρόσωπο που η προσφορά του διατηρείται ανεξίτηλη στο διάβα της ιστορίας, αφού αναλαμβάνει ένα έργο ιερό, να μορφώσει στις καρδιές των ανθρώπων τον Ιησού Χριστό και να συνδέσει τη ζωή του ποιμνίου του με τη ζωή της Εκκλησίας».

Απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο, είπε μεταξύ άλλων: «σήμερα εκπληρώνεται μία διακαής επιθυμία σου και ένας παιδικός σου πόθος. Ο Θεός σου προσφέρει την Ιερωσύνη, που λαχταρούσες πολύ. Να θυμάσαι όμως, ότι δεν σου προσφέρεται η Ιερωσύνη κατ’ αξία, αλλά κατά παραχώρηση Θεού. Είναι η Ιερωσύνη του Χριστού που καλείσαι να την διαχειρίζεσαι, με σκοπό την σωτηρία των ανθρώπων».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή, παρουσίασε στον π. Κωνσταντίνο τους βασικούς πυλώνες της ιερατικής διακονίας. «Πάντοτε θα αναζητάς τον άνθρωπο που κατέρχεται από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ. Εκείνον, δηλαδή, που ακολουθεί μία πτωτική πορεία, το πλανώμενο πρόβατο. Όχι για να τον κατακρίνεις ή να τον καταδικάσεις, αλλά για να τον ανακουφίσεις, να τον στηρίξεις και να τον περιθάλψεις. Θα αναζητάς πάντοτε αυτούς τους ανθρώπους που για διαφορετικούς, κάθε φορά, λόγους έχουν απομακρυνθεί από το Θεό, αλλά δεν τον έχουν λησμονήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Είναι αλήθεια, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές πληγώνει τον άνθρωπο και ο άνθρωπος κείτεται αιμόφυρτος μέσα στη μοναξιά του, στην απελπισία του και στην απόγνωση του. Μπροστά στο θέαμα ενός πληγωμένου ανθρώπου δεν έχεις κανένα περιθώριο να αδιαφορήσεις, αλλά θα πρέπει, όπως ο Καλός Σαμαρείτης, να σκύψεις, να ακουμπήσεις τις πληγές των ανθρώπων και να αποθέσεις το λάδι και το κρασί, δηλαδή την αγάπη, τη χάρη και το έλεος του Θεού. Ολόκληρη η Ιερωσύνη σου και η διακονία σου πρέπει να είναι έκφραση αγάπης. Αυτός θα είναι ο δρόμος της διακονίας σου, ένας δρόμος διαρκούς θυσίας, υποδειγματικής κενώσεως και φιλάνθρωπης προσφοράς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προέτρεψε το νέο κληρικό: «Να μεταφέρεις τους πληγωμένους πνευματικά και ψυχικά ανθρώπους στο αιώνιο πανδοχείο της ανθρώπινης ιστορίας, που είναι η Εκκλησία. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο να τους υποδέχεσαι και να τους περιθάλπεις πνευματικά, προσφέροντάς τους το Πανάγιο Πνεύμα, μέσα από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, τέλος, αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιο, «ο οποίος διακρίνεται για την απλότητα του, μέσα από την οποία προσφέρει διδάγματα ζωής, σημαντικά και αιώνια» και ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Θεολόγο Ντούβαλη, πνευματικό πατέρα του νέου πρεσβυτέρου. Επίσης προέτρεψε τον π. Κωνσταντίνο να σεβαστεί και να τιμήσει τον προκάτοχό του και το έργο του, λέγοντας: «να σέβεσαι και να τιμάς τον προκάτοχό σου, να τον περιβάλεις με αγάπη. Ό,τι καλό έκαμε να το διατηρήσεις και ό,τι έργο σου παρέδωσε να το επαύξησης».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο μέχρι σήμερα Εφημέριος της Ενορίας, π. Ηλίας Βανάκας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό για το ενδιαφέρον και τη συμβολή του στην πορεία και την διαδοχή της Ενορίας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη πρώην Άρτης και καλωσόρισε το νέο Εφημέριο, λέγοντας ότι όλοι οι κάτοικοι της Φλωριάδας θα σταθούν με αγάπη δίπλα του.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/Q2K5RUEEd3eMPDTDA

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως