Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Θρήνος στην περιοχή Χελμός των Καλαβρύτων – Λίγο πριν τις 16:00, νεκροί εντοπίστηκαν και οι τρεις αναρριχητές, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από το απόγευμα του Σαββάτου – Οι τρεις άτυχοι άντρες εντοπιστηκαν στην περιοχη «Ύδατα Στύγος», δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας ήταν ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι που βρέθηκε νεκρός, μαζί με δύο φίλους του, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Ο άτυχος άνδρας είχε διακριθεί πολλές φορές στην αναρρίχηση, συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα, ενώ ήταν ένα από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Ο δεύτερος που εντοπίστηκε νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών.

Νεκρός είναι και ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών με μεγάλη εμπειρία στην αναρρίχηση.

Δείτε την gallery:

Το χρονικό της τραγωδίας

Το δράμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4μμ όταν εντοπίσθηκε και ο τρίτος νεκρός, λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό και των δύο άλλων. Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και του ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από νωρίς σήμερα είχαν εντοπίσει ένα κράνος και ένα μπουφάν σε απόκρημνο σημείο κοντά στα Ύδατα της Στυγός. Εκεί επικεντρώθηκαν όλα τα διασωστικά συνεργεία.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Εκεί σημειώθηκε χιονοστιβάδα που τους στέρησε τη ζωή.
Αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη επιχείρηση για να μεταφερθούν οι σωροί καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο.

Oι τρεις άντρες, ηλικίας από 49 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου. Ο ένας ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και ο άλλος ήταν εκπαιδευτής στην παγο-αναρρίχηση και ο τρίτος διατηρεί Φαρμακείο στην Πάτρα.

Οι τρεις αναρριχητές ήταν αγνοούμενοι από το απόγευμα του Σαββάτου (05-02-2022) στην περιοχή Χελμός στα Καλάβρυτα. Εναέριες και επίγειες έρευνες που διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες διέκριναν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στην βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός.

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους είχε στηθεί από τα χαράματα της Κυριακής, στις οποίες συμμετείχε και δυο ελικόπτερα του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας – διάσωσης και της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή, «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Στην περιοχή επιχειρούσαν ακόμη 22 πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, καθώς και ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και χιονοδρόμοι-στελέχη του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορτάζ του kalavrytanews.com, οι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου και από την Στύγα που εθεάθησαν τελευταία φορά θα πήγαιναν προς την περιοχή της “μαυρολίμνης”.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους τρεις άντρες αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Κέντρου, αλλά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, χτυπούσε χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. Αμέσως με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισαν την αναζήτησή τους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ.Καλαβρύτων, Περιπολικό του Α.Τ.Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ.Ο καιρός για Χελμό είναι καλός χωρίς καιρικά φαινόμενα και χαμηλό άνεμο αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν επικεντρώνοντας στην περιοχή από “μαυρολίμνη” έως Ύδατα της Στυγός. Αυτήν την ώρα (08:00) τα συνεργεία διάσωσης και οι χιονοδρόμοι τοι χιονοδρομικού κέντρου προσπαθούν με drone αλλά και με επίγειες προσπάθειες να εντοπίσουν τους τρεις αγνοούμενους, ενώ καθοριστική συμβολή είχαν δυο ελικόπτερα .Σημαντική η συνδρομή του προσωπικού και των χιονοδρόμων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με όλα τα μέσα.

www.newsbomb.gr/

Το άρθρο Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.