Τουρισμός: Πέντε δήμοι – ένας προορισμός

Τουρισμός: Πέντε δήμοι – ένας προορισμός
Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Θέρμο, Ξηρόμερο και Δωρίδα βάζουν μπρος για τη μελέτη τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής 
Η Αιτωλική Αναπτυξιακή το «όχημα» των κοινών δράσεων 
Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανέδειξε ότι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», ο τουρισμός, είναι ένας εξαιρετικά ευάλωτος κλάδος, όμως η πανδημία αργά ή γρήγορα θα τελειώσει και στον τουρισμό θα βασιστεί εκ των πραγμάτων και ένα μεγάλο μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας. Εξάλλου κάθε κρίση είναι και ευκαιρία ή τουλάχιστον πρέπει να τη βλέπουμε και έτσι και στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας αυτό ταιριάζει γάντι, καθώς ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σχεδόν σε «νηπιακό» στάδιο ανάπτυξης.
Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι δήμοι Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Θέρμου, Ξηρομέρου και Δωρίδος, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, υπό την «ομπρέλλα» της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» και προωθούν τις κοινές τους στοχεύσεις για τη διαχείριση ενός τουριστικού προϊόντος που θα αφορά στο σύνολο της περιοχής. Ήδη με πρωτοβουλία του προέδρου της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» Γιώργου Κοτρώνη έχουν γίνει δύο συναντήσεις που αφορούν στην πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά, αποκτώντας ενεργό ρόλο στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης που έχει σχέση με τον τουρισμό, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου παρεμβάσεων για την καλύτερη επόμενη ημέρα του τομέα.
Η ντρίπλα στη γραφειοκρατία και ο ρόλος της «Αιτωλικής»
Το project της κοινής στόχευσης των πέντε δήμων της περιοχής ξεκινά μέσα από μια μεγάλη μελέτη για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Κάτι που σιγά-σιγά μπαίνει στις… ράγες για να πάρει σάρκα και οστά. Η μελέτη αυτή θα προχωρήσει με τη χρηματοδότηση των δήμων της περιοχής, όμως η μελέτη δεν θα ανατεθεί μέσω των δήμων, αλλά μέσω της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής», προκειμένου να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του νόμου περί μελετών και δημοσίων συμβάσεων, που διέπει τη λειτουργία των δήμων. Η «Αιτωλική Αναπτυξιακή», ως ανώνυμη εταιρεία μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία για τέτοια θέματα και με αυτή την… ντρίπλα οι δήμοι θα επιχειρήσουν να κινηθούν γρήγορα. Αυτές τις ημέρες θα περάσει από τα δημοτικά συμβούλια –από το δημοτικό συμβούλιο πέρασε προχθές- η οικονομική συνεισφορά των δήμων στο κόστος της μελέτης. Και πλέον ο λόγος θα δοθεί στην «Αιτωλική Αναπτυξιακή», η οποία θα αναλάβει την προώθηση του project, κάνοντας το συντονισμό των δράσεων, αναθέτοντας τη μελέτη των δεδομένων και αξιοποιώντας και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες προβολής και θα προσλάβει τους εργαζόμενους που θα αναλάβουν την υποστήριξη του σχεδίου.
Μια περιοχή – ένας προορισμός με στόχο περισσότερες διανυκτερεύσεις  
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της κοινής προσπάθειας των δήμων είναι μια διαφορετική φιλοσοφία στην προσέγγιση του θέματος. Δηλαδή έως τώρα βλέπαμε συχνά δήμους όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πανελλαδικά, να κάνουν αποσπασματικές ενίοτε κινήσεις για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής τους με τη στενή διοικητική έννοια του όρου. Όμως οι επισκέπτες και οι τουρίστες δεν κάνουν διακοπές με το διοικητικό χάρτη της χώρας στα χέρια…. Είναι αδύνατο κάποιος να κάνει διακοπές στη Ναύπακτο να μην επισκεφθεί την παραλία της Χιλιαδούς ή τα πανέμορφα Τριζόνια στο γειτονικό δήμο Δωρίδος. Αντίστοιχα ο επισκέπτης της Ορεινής Ναυπακτίας είναι αρκετά εύκολο να επισκεφθεί και το Θέρμο αρκεί φυσικά να του προσφερθεί και το ανάλογο προϊόν.
Με αυτό το σκεπτικό, οι τέσσερις δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμος της Φωκίδας ξεκινούν μια προσπάθεια βλέποντας όχι, στενά, ο καθένας της δική του περιοχή, αλλά βλέποντας την περιοχή ως ενιαίο προορισμό για τον επισκέπτη. Μέσα από τη συνολική επιτυχία του project – τουριστικού πακέτου φυσικά προσδοκά ο καθένας να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, όμως πλέον τα κέρδη θα αναμένονται μέσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι δυνατότητες της κάθε περιοχής μόνης της είναι σχετικά περιορισμένες σε διανυκτερεύσεις. Ένα συνολικό λοιπόν πακέτο, που θα αφορά ένα δίκτυο προορισμών και όχι μόνο την κάθε πόλη ξεχωριστά, θα μπορέσει να «αποδώσει» περισσότερες διανυκτερεύσεις, άρα και περισσότερες τουριστικές εισπράξεις στην περιοχή.
Υπό αυτό το πρίσμα θα καταρτιστεί και το σχέδιο τουριστικής προβολής της περιοχής, επιχειρώντας για παράδειγμα να προβάλλει τα αξιοθέατα και τα τοπόσημα μέσα από την  ιδέα μιας στοχευμένης επίσκεψης π.χ. στο Κάστρο της Ναυπάκτου και το Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι με βασικό αφήγημα την ιστορία (της Ναυμαχίας του Λεπάντο από την μια και της Ελληνικής Επανάστασης από την άλλη).  Αντίστοιχα προτάσεις και διαδρομές που έχουν να κάνουν με τον θρησκευτικό τουρισμό, τα αρχαία μνημεία της περιοχής ή ακόμη τον αθλητισμό των extreme sports (πχ. με αναρρίχηση στη Βαράσοβα, rafting στον Εύηνο και παρά πέντε στα Ελληνικά Μεσολλογγίου).
Μεγαλύτερο «αποτύπωμα» του τουρισμού και «πάντρεμα» με τα αγροδιατροφικά προϊόντα
Ένα από τα πρώτα βασικά στοιχεία της μελέτης θα είναι γίνει μια πρώτη αποτύπωση του τουριστικού κλάδου σε όλα τα επίπεδα, με την καταγραφή των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό (εστίαση κτλ), τις επιχειρήσεις, συλλόγους ή φορείς που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους και εξειδικευμένους τομείς του τουρισμού. Κυρίως όμως η καταγραφή αυτή θα αφορά το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει μέχρι σήμερα ο τουρισμός σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, θα καταρτιστούν οι στόχοι και κυρίως η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Κάτι που αυτή φορά δεν περιοριστεί σε δράσεις προβολής, θα επιχειρήσει να μεγεθύνει συνολικά το «αποτύπωμα» του τουρισμού στην περιοχή. Αυτό θα γίνει μέσα από τη «διασύνδεση» του αμιγώς τουριστικού κλάδου με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής και δη με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής. Για να υπάρξει αυτή η «διασύνδεση» η καταγραφή των αναγκών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τη μια και η καταγραφή των ποσοτήτων ανά προϊόν, που θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα, από την άλλη είναι τουλάχιστον το πρώτο βήμα για να γίνει το… «πάντρεμα» του πρωτογενούς τομέα με τις επιχειρήσεις του τουρισμού.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Άρθρο από:xiromero.gr