Τα καλώς και τα …κακώς κείμενα:ο Θωμας Μπαρμπαρούσης σχολιάζει την Επικαιρότητα

Τα καλώς και τα …κακώς κείμενα

Άκρως απογοητευτικά και δυσάρεστα τα στοιχεία για τον πληθυσμό του Ξηρομέρου, που προκύπτουν από την απογραφή, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται οσονούπω να ολοκληρωθεί Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε- στο περασμένο ΔΣ- ο Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης ο πληθυσμός έχει μειωθεί σε ποσοστό 30-35% σε σχέση με τον πληθυσμό της προηγούμενης απογραφής του 2011. Τότε, ήταν 11.731 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα θα διαμορφωθεί λίγο πάνω, ή λίγο κάτω από τα 8.000 άτομα. Με την ολοκλήρωση της απογραφής θα γνωρίζουμε επακριβώς τον πληθυσμό και κυρίως την ηλιακή σύνθεσή του, που είναι στοιχείο ακόμα σημαντικότερο από αυτόν καθευτόν τον πληθυσμό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και κυρίως συνταξιούχοι. Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι, για την τύχη και τις προοπτικές αυτού του τόπου, όταν οι νέοι άνθρωποι που διαμένουν στο Ξηρόμερο είναι θλιβερή μειοψηφία. Όσο αισιόδοξα και αν θέλει κάποιος να δεί την παρούσα κατάσταση, το πρόβλημα παραμένει οξύ και αδυσώπητο. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι το μέλλον ενός τόπου είναι οι νέοι και όχι οι υπερήλικες, οι οποίοι ότι είχαν να προσφέρουν , το πρόσφεραν….Τι όμως έφταιξε και φθάσαμε σε αυτό το σημείο, σε αυτή την κατάσταση, που μάλλον δεν αντιστρέφεται; Ασφαλώς η αδιαφορία και ανικανότητα Κυβερνήσεων και Τοπικών , Περιφερειακών κλπ Αρχών, που από την μεταπολίτευση και μετά δεν φρόντισαν να λύσουν προβλήματα καίρια, που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, τις υποδομές και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Τις αιτίες του κακού όλοι τις γνωρίζουμε και όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η πολιτική της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού για την ανάπτυξη, συνεχίζεται χωρίς κανείς να κάνει -έστω κάποια βελτιωτική κίνηση. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, πολύ λίγα κάνουν για τον τόπο, ενώ οι τοπικοί άρχοντες επιδίδονται σε κοκκορομαχίες, που το μόνο αποτέλεσμα έχουν είναι να διαιωνίζουν τα προβλήματα και να δημιουργούν συνθήκες αθλιότητας για τους Ξηρομερίτες. Είναι τυχαίο, μήπως, το γεγονός ότι το Ξηρόμερο κατατάσσεται στις περιοχές της Ελλάδας και της ΕΕ, με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο; Ασφαλώς ΟΧΙ. Από την πλευρά μου, σύντομα θα επανέλθω στο μείζον αυτό θέμα, μόλις ολκληρωθεί η Απογραφή και είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία.

 
 Κραυγή απόγνωσης από τους φίλους του Βελανιδοδάσους. Καταγγέλλουν την αποψίλωση και μεγάλη καταστροφή του υπέροχου αυτού δάσους, που όμοιό του δεν συναντάς σε άλλη περιοχή της χώρας και των Βαλκανίων. Φαίνεται , όμως, ότι απευθύνονται σε ώττα μη ακουόντων. Κανείς δεν συγκινείται, εκτός από ορισμένους πραγματικούς λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος. Απανωτές οι καταγγελίες, σε καθημερινή βάση, για αδίστακτους υλοτόμους, κυρίως ντόπιους, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπεύθυνου. Οι υλοτόμοι έχουν αποθρασυνθεί, διαπιστώνοντας ότι κανείς δεν τους ενοχλεί, και δεν θα τους ενοχλήσει ακόμα και αν χρειασθεί να κόψουν και την τελευταία βελανιδιά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης τεράστιες, αλλά πολύ μεγαλύτερες των τοπικών αρχών, που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της παρανομίας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται. Ο Δήμος Ξηρομέρου, καθύλην αρόδιος Δήμος οφείλει να κινήσει γη και ουρανό για να προστατεύσει το μοναδικό αυτό δάσος. Το Δασαρχείο, που είναι στην πλήρη αρμόδιότητά του η προστασία των δασών, οφείλει να μην αδιαφορεί, γιατί πέρα από αρμοδιότητα φέρει και ευθύνη και κάποια στιγμή θα κληθεί να λογοδοτήσει. Πολλά, όμως, μπορεί να κάνει και η Αστυνομία Ξηρομέρου. Τι ; Μπορεί ανά πάσα στιγμή και ώρα να στήσει μπλόκα και να ελέγξει τα οχήματα (πχ φορτηγά, τρακτέρ, αγροτικά κλπ) για το φορτίο που μεταφέρουν, αν αυτό είναι νόμιμο, αν υπάρχουν τα προβλεπόμενα , εκ του νόμου, συνοδευτικά παραστατικά, για μεταφερόμενα εμπορεύματα και αν όσοι μεταφέρουν καυσόξυλα, έχουν τις απαιτούμενες άδειες.
 
Τα όποια στοιχεία προκύψουν, από αυτούς τους ελέγχους να αποσταλούν , μαζί με φωτογραφικό υλικό, στην αρμόδια εισαγγελία για τα περαιτέρω, στην αρμόδια ΔΟΥ και όπου αλλού. Η ίδια η αστυνομία να επιβάλλει τις όποιες κυρώσεις προβλέπονται για παραβάσεις, που αφορούν στην δικαιοδοσία της. Αν αυτό συμβεί, τότε ξανασυζητάμε το θέμα, έχοντας πλέον άλλα δεδομένα. Νισάφι, πια, με τους αδίστακτους, που καταστρέφουν ότι δεν τους ανήκει…..Το πάρτυ πρέπει να τελειώσει. Το δάσος ανήκει σε όλο τον κόσμο και όχι στους καταστροφείς του.
 
 Μάθατε τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την ΠΟΑΥ Εχινάδων ; Λίγο έλλειψε να έχουμε σκηνές ωσάν αυτές που βλέπουμε στα κοινοβούλια χωρών με ‘’προχωρημένο’’ πολιτικό πολιτισμό, όπως η Τουρκία, η Ταιβάν κλπ. Θέμα συζήτησης οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΠΟΑΥ. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάικος και ο νυν κ. Τριανταφυλλάκης αντήλλαξαν μεταξύ τους βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τους οποίους δεν μπορώ να σας μεταφέρω, για λόγους ευνόητους, αλλά μπορώ να σας υποψιάσω λέγοντας ότι επρόκειτο για φράσεις, σχετικές με τις ΄΄γενετήσιες επαφές.΄΄ Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως βίαιοι εναγκαλισμοί, χρειάσθηκε να διακοπεί η συνεδρίαση.
 
Ωστόσο, αναρωτιέμαι, τι λόγους είχαν οι κ. Δήμαρχοι να είναι τόσο φανατικοί στις θέσεις τους, για ένα θέμα, που αφορά όλους και στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση από όλες τις πλευρές;
 
Κι ακόμη, πως μπορούν να εξευρεθούν λύσεις σε μείζονα προβλήματα του τόπου, όταν η αντιπαλότητα κυριαρχεί και επικαλύπτει την ουσία του θέματος ;
 
 Νέο Πρόεδρο θα εκλέξει την Κυριακή το ΔΣ. Διαδίδεται μετ επιτάσεως κάποιο όνομα, αλλά ας το μάθετε από την απόφαση του ΔΣ και όχι από εμένα, αν δεν το έχετε, ήδη, πληροφορηθεί.
 
Πάντως, το συγκεριμένο πρόσωπο το γνωρίζω από τις ‘’τοποθετήσεις’’ του, σε μείζονα θέματα του τόπου που συζητήθηκαν στα δύο τρία τελευταία ΔΣ. Ποιά ήταν η τοποθέτησή του ; ΠΑΡΟΝ, όταν ο κ. Κατσαούνης έπαιρνε τις παρουσίες . Και τίποτα άλλο, ούτε μία άλλη λέξη…. 
Αυτά…. και τα συμπεράσματα δικά σας, όχι μόνο δικά μου….
 
 Τα πήρε πίσω ο Δήμαρχος για τις επενδύσεις στο Πλατυγιάλι, μιλώντας στο ΙΟΝΙΑΝ tv. Είναι χαρακτηριστό ότι ξεκίνησε, την τοποθετήσή του, με την φράση ‘’Θα έλεγα, να μην ενθουσιαζόμαστε….’’ και την έκλεισε με την φράση ‘’ας κρατάμε μικρό καλάθι….’’ Αυτά δεν λέω και εγώ κ. Τριανταφυλλάκη, τόσο καιρό και δέχομαι τις ανοίκειες επιθέσεις, από πρόσωπα που σας περιστοιχίζουν; Παρόλα αυτά αφήνετε ελεύθερο πεδίο δράσης στους όψιμους Γκαιμπελίσκους να μιλάνε , χυδαία, για λογαριασμό σας…Και με την ευκαιρία σας ερωτώ: Εγκρίνετε αυτή τη χυδαιότητα ; Αν όχι, γιατί δεν την αποδοκιμάζετε; Θέλω να πιστεύων ότι δεν ισχύει το ‘’όμοιος, ομοίω αεί πελάζει…’’

Το άρθρο Τα καλώς και τα …κακώς κείμενα:ο Θωμας Μπαρμπαρούσης σχολιάζει την Επικαιρότητα εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.