Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών: Ματαιώθηκε η εκδήλωση για τον Αστροφυσικό Κ.Χασάπη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

Ο Σ.Α.Α. πριν από αρκετό καιρό αποφάσισε να τιμήσει μια ακόμη μεγάλη προσωπικότητα του Αστακού, τον αστροφυσικό Κων/νο Χασάπη,

Ο Κων/νος Χασάπης (οι παλαιότεροι σε ηλικία θα τον ενθυμούνται) ήταν ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου της ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑΣ που διδάσκονταν με απόφαση του Υπ, Παιδείας στα σχολεία (έχει ήδη καταργηθεί εδώ και μερικά χρόνια η συγκεκριμένη διδασκαλία).

Μετά δε η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., εστάλη επιστολή στο ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ) με την οποίαν αιτούμασταν να υπάρξει μια συνδιοργάνωση στο Πλανητάριο Ίδρυμα, με αποκλειστικό αντικείμενο της θεματολογίας, τον Κων/νο Χασάπη.

Στην πρώτη της απάντηση η διοίκηση του Ιδρύματος ήταν όχι μόνο θετική αλλά κάτι παραπάνω, απλά μας ζήτησαν πίστωση χρόνου στο να μας προσκαλέσουν σε μια επίσημη συνάντηση στην οποία θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, Πέρασε αρκετός καιρός και χθες (Παρασκευή) μας κάλεσαν να τους επισκεφτούμε σε μια συνάντηση με τον Γ. Διευθυντή του ιδρύματος υπεύθυνο για τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής δυστυχώς ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΟ. Και ο λόγος είναι ότι στο πλούσιο αρχείο του ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τον Κ. ΧΑΣΑΠΗ. Για να εκτιμήσετε το πλούτο των αρχείων για τον ΧΑΣΑΠΗ (όπως μου είπαν) ο χρόνος δεν επαρκεί πέραν του πολύ ενός τετάρτου ομιλία για την ζωή του). Δυστυχώς ο Κ. Χασάπης τις δεκάδες εκδηλώσεις και διαλέξεις στις οποίες συμμετείχε, τις πραγματοποιούσε με ομιλίες σε αμφιθέατρα ή υπαίθριες και δεν έχουν καταφέρει να διασωθούν σχεδόν τίποτα και λόγω της φτωχής για την εποχή τεχνολογία αλλά και διότι δεν είχαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις που συμμετείχε ο Κ. Χασάπης (βέβαια υπήρξαν και άλλοι λόγοι που δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν εδώ διότι θα υπάρξει χάσιμο χρόνου).

Δυστυχώς για όλους μας η εκδήλωση που θα αναδείκνυε μια ακόμη ιστορική μορφή του Αστακού δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Μικρές ελπίδες υπάρχουν μόνο αν από τα Γενικά Αρχεία του κράτους υπάρξει υλικό, κάτι που θα γίνει σύντομα σε συνεργασία του Πλανητάριου με τον Σ.Α.Α.

Επομένως εάν δεν έχουμε και από την αναζήτηση αυτή θετικό αποτέλεσμα, η όλη μας προσπάθεια πάει “στράφι”.

Εάν η εκδήλωση αυτή είχε προγραμματιστεί πριν (τουλάχιστον) έξι ή εφτά χρόνια θα είχαμε πολλές ελπίδες να πραγματοποιηθεί διότι θα ήταν εν ζωή πολλοί δικοί του άνθρωποι που συνεργάστηκαν όπως π.χ ο ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ κ.α. και θα μπορούσαν να αναφερθούν για το έργο του Κ. ΧΑΣΑΠΗ.

Στον αντίποδα αυτής της αποτυχίας είχαμε και επιτυχία.

Με πρόταση του Σ.Α.Α. έγινε αποδεκτό το αίτημά μας να επισκεφθούν το πλανητάριο ίδρυμα σχολεία από τον Αστακό και μάλιστα με ειδική τιμή (πιο χαμηλή από την τιμή των σχολείων) και να παρακολουθήσουν στον ειδικό χώρο που υπάρχει η περιήγηση του σύμπαντος, αλλά και να ξεναγηθούν στους εκπληκτικούς παράλληλα δε και εντυπωσιακούς χώρους του ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ, να τους ενημερώσουν οι αρμόδιοι για πολλά θέματα που συναντάμε στο σύμπαν, κλπ.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι:
– Να αποφασιστεί από τα σχολεία του Αστακού (Γυμνάσια-Λύκεια) να προγραμματίσουν εκδρομή,
– Να δηλώσουν αριθμό ατόμων
– Να δηλώσουν πιθανές ημερομηνίες της εκδρομής (για να διευκολύνουμε και τους υπεύθυνους να θέσουν σε λειτουργιά το Πλανητάριο).

Να είναι ώρες πρωινές ή έστω μεσημέρι, ούτως ώστε αν θέλουν να επιστρέψουν Αστακό να έχουν αρκετό χρόνο, εάν δε η επίσκεψη συνδυαστεί με παραμονή, θα αναλάβω προσωπικά εγώ (ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ) να επισκεφθούν το μοναδικό αρχοντικό σπίτι της Αθήνας, το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην πλάκα που το έχει δημιουργήσει σε μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος καθότι είναι δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης και η ζήτηση είναι τεράστια από σχολεία (προφανώς εδώ μπορεί να συνδυαστεί και πριν η επίσκεψη και μετά στο πλανητάριο εφόσον οι ώρες είναι εφικτές).