Συνάντηση με κατοίκους της Σκουτεσιάδας Αγρινίου πραγματοποίησαν, ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιάννης, για τη δυσλειτουργία υποσταθμού ΑΔΜΗΕ

Συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου, είχαν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης……


Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι χρόνιες επιπτώσεις από τη λειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στην τοπική κοινωνία και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται εξάλλου για υποσταθμό που λειτουργεί για πάνω από 5 δεκαετίες, που όμως το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα καθώς είναι εγκατεστημένος σε κατοικημένη περιοχή και συνεχώς επεκτείνεται με νέες γραμμές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την περιοχή με ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε όλο το ιστορικό του ζητήματος, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά και να επιλυθεί στην ουσία του, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Η Περιφερειακή αρχή θα συνδράμει με κάθε εφικτό και δυνατό τρόπο τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της και θα είναι υποστηρικτής κάθε προσπάθειας που προασπίζει το κοινωνικό σύνολο».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης ενημέρωσε τους κατοίκους για τους επαναληπτικούς ελέγχους που προέβησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες και διαπίστωσαν μεγάλες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από πλευράς ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, ο κ. Δημητρογιάννης γνωστοποίησε ότι ήδη έχει επιβληθεί και μεγάλο πρόστιμο για αυτές τις παραβάσεις.

Παράλληλα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα στη συνέχεια ώστε να εξεταστεί έγκυρα η πιθανή συσχέτιση της λειτουργία του σταθμού με αυξανόμενα προβλήματα υγείας, καθώς και να ληφθούν μέτρα για την προάσπιση της ποιότητας ζωής.

Τέλος, εκπρόσωποι των κατοίκων συνόδευσαν τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη στο σημείο λειτουργίας του κέντρου υψηλής τάσης όπου και περιέγραψαν τις συνέπειες από την εκεί εγκατάσταση.