ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:«Καταστράφηκε το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας»


Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας πως ο ο κάμπος της Θεσσαλία θα είναι γόνιμος ξανά σε πέντε χρόνια.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα για το μέγεθος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο, με το κόστος στην αγροτική παραγωγή να υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Όπως διευκρίνισε, περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοικτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο, τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.

Ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε, τέλος, πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος..dnews.gr/



0Shares

Το άρθρο ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:«Καταστράφηκε το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας» εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.