Σε νησί τέχνης μετατρέπει τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ

Στα χνάρια του Εμίρη του Κατάρ που ήθελε να δημιουργήσει art island στο Ιόνιο, βρίσκεται ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ.

Στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα έχει απευθυνθεί ο Ρώσος κροίσος των λιπασμάτων Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ζητώντας τους να δημιουργήσουν έργα ειδικά για τον Σκορπιό. Ο ιδιοκτήτης του μυθικού νησιού, αποφάσισε να αναβαθμίσει το ήδη φιλόδοξο επιχειρηματικό του project στο άλλοτε καταφύγιο του Ωνάση και είναι αποφασισμένος να πληρώσει το ακριβό τίμημα.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην οικογένεια, ενώ το αρχικό σχέδιο μετατροπής του νησιού σε υπερπολυτελή τουριστικό προορισμό είχε κοστολογηθεί περίπου στα 160 εκ ευρώ, το νέο πλάνο θα ξεπεράσει τα 400 εκ ευρώ. Στόχος είναι να αποκτήσει ο Σκορπιός καλλιτεχνικό προφίλ και σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του να γίνει μοναδικό στον κόσμο.

Η Οξυά του Εμίρη

Art Island είχε αρχικά σχεδιάσει να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο πρώην Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και για το σκοπό αυτό είχε αγοράσει τη νήσο Οξυά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων που βρίσκεται επίσης στο Ιόνιο. Η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού νησιού ήταν όνειρο της φιλότεχνης κόρης του Μαγιάσα που διαθέτει μια από τις ακριβότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο.

Τα σχέδια της οικογένειας του Εμίρη ωστόσο ναυάγησαν καθώς πολεοδομικά ζητήματα δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση της νησιού. Έτσι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ γίνεται ο πρώτος επιχειρηματίας που υλοποιεί ένα τέτοιο σχέδιο καταθέτοντας μέσα στο 2022 αίτηση για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την ανάπλαση του Σκορπιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 50% ενώ η πλειοψηφία των έργων που θα φιλοτεχνήσουν κορυφαίοι γλύπτες και αρχιτέκτονες αναμένεται να τοποθετηθεί σε εξωτερικούς χώρους. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί τον επόμενο χρόνο.

Συνεχίζονται τα έργα

Το καινούριο πλάνο πάντως δεν επηρεάζει τα έργα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις με το βασικό κτιριακό συγκρότημα , τις βίλες και το αθλητικό κέντρο, που έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποια βρίσκονται στα μπετά. Για τη διευκόλυνση του επενδυτή , που επιχορηγήθηκε πρόσφατα από το κράτος με 4,3 εκ ευρώ, έχει παραχωρηθεί ένα μικρό λιμάνι στη Λευκάδα προκειμένου να μεταφέρονται τα οικοδομικά υλικά.

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι πρόκειται για ένα δύσκολο project καθώς αφορά νησί και δεν είναι απλή υπόθεση η μεταφορά των υλικών» λέει ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν προσθέτοντας :« Στόχος μας ήταν να υπάρχει η μικρότερη δυνατή ενόχληση στην τοπική κοινωνία ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που είναι αυξημένη η τουριστική κίνηση. Έτσι με τη σημαντική συμβολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη καταλήξαμε στη λύση ενός μικρού λιμανιού στο Περιγιάλι , απέναντι από τον Σκορπιό , όπου μπορούν τα ferry boat να κινούνται για τη μεταφορά υλικών χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους ντόπιους».

Η εταιρία που υλοποιεί το έργο έχει ενοικιάσει τον χώρο του μικρού λιμανιού και έχει τοποθετήσει ειδική ράμπα, ενώ μέχρι τώρα για τα έργα στο νησί έχει δαπανηθεί ποσό ύψους 30 εκ ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Σε νησί τέχνης μετατρέπει τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.