Προς υπογραφή η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας!

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι διεργασίες για την διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε δύο διαφορετικές μητροπόλεις. Η μία θα είναι η Μητρόπολη Αγρινίου και Αμφιλοχίας στην οποία θα προσαρτηθεί και η περιοχή του Αγίου Βλασίου, με έδρα σε Αγρίνιο. Η δεύτερη θα είναι η Μητρόπολη Μεσολογγίου – Ξηρομέρου και Βονίτσης, με έδρα το Μεσολόγγι. Αυτό θα φέρει αλλαγές και στη Μητρόπολη Ναυπάκτου, η οποία θα μετονομαστεί σε Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, αφού σε αυτή θα προσαρτηθεί πλέον και η περιοχή του Θέρμου.

 

Ειδικότερα, στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται η υπόθεση διχοτόμησης της Χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς και η αλλαγή των διοικητικών ορίων της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την προσάρτηση της περιοχής Θέρμου και μεταφοράς του Αγίου Βλασίου στη νέα υπό σύσταση Μητρόπολη Αγρινίου και Αμφιλοχίας και την ένταξη των περιοχών της Χάλκειας Γαλατά και Περιθωρίου στη νέα Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου με έδρα τη Ναύπακτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nafpaktianews, είναι θέμα ωρών ή λίγων ημερών η υπογραφή της σχετικής απόφασης από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και φυσικά το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ακολουθήσει το δρόμο για την έκδοση Προεδρικού διατάγματος.

Με την απόφαση που εξέλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν εισηγήσεως του Μητροπολίτη Πειραίως κ. Σεραφείμ, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διαιρείται σε δύο Μητροπόλεις

Η μία με τη νέα ονομασία Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου – Ξηρομέρου και Βονίτσης με έδρα το Μεσολόγγι, η νέα Μητρόπολη Αγρινίου και Αμφιλοχίας με την προσάρτηση της περιοχής του Αγίου Βλασίου και η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου με την προσάρτηση των περιοχών της Δ.Ε. Χάλκειας Γαλατά και Περιθωρίου που ανήκαν στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Όπως είναι σαφές, το σκεπτικό της Ιεραρχίας, για τη μεταφορά των ανωτέρω περιοχών (Γαλατά-Περιθωρίου) στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου γίνεται με βάση το νέο χάρτη των διοικητικών ορίων των δήμων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.

Το άρθρο Προς υπογραφή η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.