Πολύωρο blackout σε Facebook, Instagram και WhatsApp

– «Συγγνώμη» ζήτησε o όμιλος Facebook μέσω… Twitter

– Βουτιά της μετοχής στη Wall Street, εν μέσω αποκαλύψεων
– Τρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκτός λειτουργίας βγήκαν οι διάσημες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, καθώς και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger (όλα ανήκουν στον ίδιο όμιλο), επηρεάζοντας εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η «πτώση» ιστότοπων και πλατφόρμων στο Ίντερνετ δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ωστόσο πολύωρα blackout για τόσο μεγάλες εταιρείες αποτελούν ένα σπάνιο γεγονός.

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος», «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή», ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook απευθυνόμενη στους χρήστες, σήμερα γύρω στις 18.30 ώρα Ελλάδος. Το blackout ήταν «αισθητό» τόσο στην Αμερική (και σε περιοχές όπως η California και η Νέα Υόρκη), όσο και στην Ευρώπη.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας. Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία», απολογήθηκε ο διαδικτυακός κολοσσός στο Twitter.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν διευκρίνισε το πού οφείλεται το πρόβλημα.

 
Σε μια κρίσιμη συγκυρία

Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι «(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια», των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Σημειώνεται ότι στη Wall Street η τιμή της μετοχής του Facebook σημειώνει κάθετη πτώση, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 6%.