Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Που εστιάζει φέτος η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.


Ως «επιστήμη των πολιτών» χαρακτηρίζεται πλέον διεθνώς η συνεισφορά των μη-επιστημόνων ενεργών πολιτών στην πρόοδο της επιστήμης, σε πεδία μεταξύ των οποίων το περιβάλλον κατέχει εξέχουσα θέση.

Κατεξοχήν δείγμα αυτής της τάσης, αρκετά χρόνια πριν αυτή καθιερωθεί, ήταν η «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορινθιακού – Πατραϊκού» που ιδρύθηκε το 2007 με κοινή πρωτοβουλία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» https://arxipelagos.gr/ και τη σύμπραξη των ναυταθλητικών συλλόγων της περιοχής γύρω από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ» και Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου).

Με την εξειδίκευση του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και κινητήριο παράγοντα τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. η «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» προσέφερε επί σειρά ετών κατάρτιση στα μέλη των ναυταθλητικών ομίλων ως προς τη διάσωση θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, αλλά και ως προς την κρισιμότητα της ανάσχεσης της διασποράς μικροπλαστικών σε ολόκληρο το ωκεάνιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζε έντυπο υλικό απαραίτητο για την κατάρτιση των ιστιοπλόων.

Παρά τη δυσχέρεια για ομαδική δράση με φυσική παρουσία λόγω της πανδημίας, η δράση της Κυανής Κοινωνίας παίρνει πλέον τη μορφή προγραμμάτων διαδικτυακής κατάρτισης του ναυταθλητικού κόσμου μέσω διασκέψεων, αρχής γενομένης από φέτος το καλοκαίρι, ενώ οι συλλογικές δραστηριότητες με φυσική παρουσία θα ακολουθήσουν, εφόσον αρθούν οι υγειονομικές επιφυλάξεις και περιορισμοί.

Με άξονα την επιστήμη των πολιτών, η ενεργοποίηση των φορέων-μελών της Κυανής Κοινωνίας, θα σχετίζεται με δράσεις για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της θαλάσσιας ζωής περιλαμβάνοντας:

1. Καταγραφή της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, με στόχο την συμβολή στην κάλυψη των κενών γνώσης και την κατανομή των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών στην περιοχή.
Τα μέλη της Κυανής Κοινωνίας έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση θα καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους ως προς τα διάφορα είδη δελφινιών, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες ή άλλων ασυνήθιστων θαλάσσιων ειδών σε σχετική βάση δεδομένων.

2. Αντιμετώπιση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών. Έπειτα από την απαραίτητη εκπαίδευση, τα μέλη της Κυανής Κοινωνίας θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε περιστατικά εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών.

3. Καταγραφή εισβολικών θαλάσσιων ειδών και πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών, σε σχετική βάση δεδομένων.

4. Συμμετοχή σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο των περιορισμό του πλαστικού αποτυπώματος που προκαλούν οι καθημερινές μας συνήθειες στο περιβάλλον.

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Που εστιάζει φέτος η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.