Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Κοινωνικό Ιατρείο της Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στις 30 Μαΐου, συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ) και της ΚΕΔΕ με στόχο τη διάδοση του μηνύματος ότι «τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι μόνα τους»…..
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα φωταγωγηθεί συμβολικά η Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας) με πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου να τιμηθεί η συγκεκριμένη ημέρα.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ