Πάνος Χολής : Οι πρώτες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας, μετά την θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. στην παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα

.

πηγη facebook: Panos Cholis

Οι πρώτες μονάδες, προ των πυλών  

ΟΡΜΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΡΟΣ (ΑΝΩ ΜΑΡΑΘΙΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ). 

— Οι πρώτες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας, μετά την θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. στην παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα……

 

— Με αποφάσεις Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που ελήφθησαν πριν κάποιους μήνες και τις είχαμε ανακοινώσει εγκαίρως, δόθηκε άδεια  μετεγκατάστασης δύο μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας,δυναμικότητας 20 στρεμμάτων η κάθε μία με δυνατότητα επέκτασης έως τα 80 στρέμματα,  από την θέση Διόνι του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στη θέση Όρμος Μαυροβορος του δήμου Ξηρομέρου.  

Ο Μαυροβορος, σύμφωνα με τους Αλιείς μας,  αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ψαρότοπους που απέμειναν στην περιοχή  που έπρεπε πάση θυσία να παραμείνει ελεύθερος από την επέλαση της Π.Ο.Α.Υ. Αυτό, προς το παρόν, δεν ελήφθη υπόψη από τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης και σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ, επετράπη η μετεγκατάσταση. Οι Αλιείς μας θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. 

Οι δύο μονάδες βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης ώστε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τους. 

Ακολουθούν και άλλες αιτήσεις και όλες προς το παράκτιο τμήμα Αστακού- – Μύτικα. Τα νησάκια έμπροσθεν του κόλπου του Αστακού και Μαραθιά θα υποστούν την μεγαλύτερη πίεση σε επεκτάσεις. Οι μετεγκαταστάσεις προορίζονται για την παράκτια ζώνη . 

Εννοείται ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και εκτός των διοικητικών και νομικών ενεργειών  που κάνουμε και θα κάνουμε, θα απαιτηθεί αντίδραση και τις τοπικής κοινωνίας, που ίσως να ενδιαφέρεται. 

Έχουμε μια κοινωνία, που απ’ ότι  απέδειξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είναι φανατικά  δραστήρια και άκρως πολιτικοποιημένη σε θέματα διοίκησης του κράτους και προστασίας των συμφερόντων του Λαού. Ας το αποδείξουμε, εμπράκτως και στο τοπικό  πρόβλημα επιβίωσης μας. 

Να σημειώσω εδώ ότι: η δημοτική αρχή του δήμου Ξηρομέρου, όποια και αν είναι αυτή, δεν συμμετείχε και δεν συμμετέχει στις διαδικασίες  αδειοδότησης ή επέκτασης ή μετεγκατάστασης τέτοιων μονάδων. Δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Άρα ισχύει το γνωστό. Αποφασίζουν άλλοι για εμάς,χωρίς εμάς!!!.

Σημ. Φιλικά, θα συνιστούσα στην αρμόδια υπηρεσία της αποκεντρωμένης και στους ανώτερους της, μη προχωρήσει στην αδειοδότηση, γιατί θα εκτεθεί αφάνταστα. 

Και εν όψη και των δημοτικών εκλογών, οι υποψήφιοι των συνδυασμών, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση σε τέτοια ζητήματα γιατί αυτά και άλλα κομβικά θέματα θα απασχολήσουν τη νέα δημοτική αρχή. 

Παναγιώτης Ηλ. Χολής.