Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 2023 – Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις. Χιλιάδες επισκέπτες χθες στην Βόνιτσα για το Δρώμενο του “Γληγοράκη”

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εορτασμοί της Αποκριάς σε όλο τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας αλλά και το έθιμο της Βόνιτσας του «ΓΛΗΓΟΡΑΚΗ – ΑΧΥΡΕΝΙΟΥ» της Καθαράς Δευτέρας.

Στόχος είναι τα δρώμενα και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις να συνεχίζουν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες στον Δήμο μας.

Φέτος ανταποκριθήκαμε σε όσες πόλεις και χωριά μας ζήτησαν να διοργανώσουν αποκριάτικες εκδηλώσεις και κούλουμα και δεν στερήσαμε δωρεάν αποκριάτικη στολή από κανένα παιδί του δήμου μας.

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το 3ο παιδικό καρναβάλι στην Βόνιτσα ,τα αποκριάτικα παιδικά πάρτι σε Πλαγιά και Κατούνα το καρναβάλι του Θυρρείου και Μοναστηρακίου που έδωσαν πνοή με το κέφι να εκτοξεύεται και τους συμμετέχοντες να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους.

Στο Καρναβάλι Παλαίρου βρέθηκαν εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ,οι οποίοι με τις ευρηματικές, επιτυχημένα αστείες μεταμφιέσεις τους, κατανεμημένοι σε ομάδες και γκρουπ και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο συμμετοχής, «πλημμύρισαν» την κεντρική οδό και την πλατεία της πόλης της Παλαίρου, σκορπίζοντας παντού παιδικά χαμόγελα και ελπίδα.

Στο τέλος στο λιμάνι της Παλαίρου οι διοργανωτές παρέδωσαν στην πυρά τον βασίλειά καρνάβαλο και πρόσφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με βεγγαλικά και καπνογόνα.

Το δρώμενο του «ΓΛΗΓΟΡΑΚΗ – ΑΧΥΡΕΝΙΟΥ» χθες Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και με χιλιάδες κόσμου να κατακλύζουν την πόλη της Βόνιτσας .

Ένα εντυπωσιακό πολυπληθή καρναβάλι με κέφι , ζωντάνια και δυναμική ,εκτόξευσε το κέφι σε όλη την Βόνιτσα και χάρισε μοναδικές στιγμές στους ντόπιους αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες.

Φυσικά τα φώτα και τις εντυπώσεις κέρδισε ο «ΓΛΗΓΟΡΑΚΗΣ» που πήγε πεζοπόρος και κατά την διάρκεια της πορείας του παντρεύτηκε , πέθανε, αναστήθηκε και στο τέλος απεβίωσε και παραδόθηκε στην πυρά. Εντυπωσιακοί οι παπάδες , ο βλάχος ( ο αεικίνητος Γιώργος Φερεντίνος που είναι ο ποιο παλιός του γκρουπ του «γληγοράκη»), η μάνα (ο Κώστας Μασούρας έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας) η νύφη , οι γιατροί , ο αστυνόμος, ο ψαράς οι καλόγεροι ( μαύροι και λευκοί ) και φυσικά οι νέοι της παρέας τα παιδιά του «ΓΛΗΓΟΡΗ». Για το τέλος αφήνουμε τον αρχίατρο της παρέας τον εκφωνητή του επικήδειου Δημήτρη Φερεντίνο ( ο γνωστός σε όλους ως Βόμβας) . Ο Τάκης τα τελευταία 50 χρόνια είναι παρόν και τα τελευταία 20 η ψυχή του καρναβαλιού.

Για την μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων ουσιαστικό και κυριαρχικό ρόλο έπαιξαν όλοι οι εθελοντές , οι συμμετέχοντες και όσοι βοήθησαν να στηθούν τόσες πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις .

Για να συμβεί όλο αυτό, απαιτήθηκε κοπιαστική προσπάθεια από χιλιάδες συμπολίτες μας: εθελοντές, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα. Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια που υποδέχθηκαν στις δράσεις τους χιλιάδες επισκέπτες. Ξεχωριστές ευχαριστίες σε όσους είναι επιφορτισμένοι με την υγεία, την ευταξία και την καθαριότητα.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε

– Όλους τους μαθητές των σχολείων και των ΚΔΑΠ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας (Βόνιτσας, Παλαίρου, Κατούνας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου, Πλαγιάς) που συμμετείχαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις .

-Όλους τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και γενικά τους πολιτιστικούς συλλόγους που στήριξαν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα τοπικά δρώμενα. Κυρίως τους συλλόγους και μεμονομένα τους πολίτες του Δήμου που συμμετείχαν ενεργά και με αποκριάτικα άρματα και γκρουπ.

– Τους Προέδρους αλλά και τους αντιπροέδρους και τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων που συμμετείχαν ενεργά στις αποκριάτικες εκδηλώσεις .

Τους δημοτικούς συμβούλους και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που στήριξαν τα αποκριάτικα καρναβάλια και τα τοπικά δρώμενα.

– Για την ανεκτίμητη προσφορά και συμμετοχή, τους δημότες της Βόνιτσας, της Παλαίρου, του Μοναστηρακίου , της Πλαγιάς , της Κατούνας του Θυρρείου των Παλιαμπέλων , της Κωνωπίνας, Δρυμού και του Αγίου Νικολάου που οργάνωσαν εκδηλώσεις ή βοήθησαν για την διεξαγωγή και την αρτιότητα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και συμμετείχαν με μεγάλη διάθεση και ενθουσιασμό.

Το Μοναστηράκι και την Κανδήλα Ξηρομέρου για την συμμετοχή του στο δρώμενο του «Γληγοράκη».

Σε όλους όσους συνέχισαν την παράδοση και συμμετείχαν στο άρμα του Γληγόρη

Σε όλους όσους πήραν μέρος στον Γληγοράκη ( Δημότες της Βόνιτσας και όλου του Δήμου)

Τους παρουσιαστές του δρώμενου του Γληγοράκη τον Νικόλαο Βερύκιο και την Αγγελική Σάλιαρη

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκφωνητή του «επικήδειου του Γληγοράκη » τον αγέρωχο Δημήτρη Φερεντίνο ( Βόμβα ) που για μια ακόμη χρονιά συμμετείχε με μεγάλο πάθος και θέληση στην εκδήλωση.

Όσους διοργάνωσαν κούλουμα και εργάστηκαν εθελοντικά να μοιραστούν τα εδέσματα στους επισκέπτες και τους ντόπιους.

Επίσης ευχαριστούμε το προσωπικό του ΝΠΔΔ που δούλεψε με πάθος για να διαφημιστούν και να ολοκληρωθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις . Κυρίως ευχαριστούμε την προϊσταμένη του ΝΠΔΔ Νεκταρία Λάμπρη, που βοήθησε για να ετοιμαστούν όλα όσα χρειάζονταν για την διεξαγωγή των αποκριάτικων εκδηλώσεων και δρώμενων.

Τέλος, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια του Δήμου για τη δημιουργία της εορταστικής ατμόσφαιρας.

Καλή Σαρακοστή και του χρόνου με υγεία!

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο Πρόεδρος
Παντελής Αποστολάκης