Οι νέοι όροι επιλέξιμων βοσκότοπων σε απόφαση ΥπΑΑΤ, δεκτά τα χειρόγραφα μισθωτήρια

Την απόφαση υπογράφουν Λιβανός και Οικονόμου.

Κατά παρέκκλιση για το 2021, γίνονται δεκτά και 6 έντυπα μισθωτήρια που έχουν συναφθεί σε χρόνο πριν την έκδοση της παρούσης και δεν έχει λήξει ακόμα η ισχύς τους και να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την έκταση και την ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και, κατά περίπτωση, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης. Όσον αφορά τις ενισχύσεις οικολογικής μέριμνας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επίσης να διευκρινίζουν τη χρήση των αγροτεμαχίων που δηλώνονται».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση:
«7. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του κανονισμού, για τη διασφάλιση της χρήσης του μεγαλύτερου δυνατού ποσού των διαθέσιμων κεφαλαίων ως τα εθνικά ανώτατα όρια και για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικότερης χρήσης των κεφαλαίων, το εθνικό ανώτατο όριο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης αυξάνεται σε ποσοστό 3% για τα έτη 2015, 2016 και 2017 και σε ποσοστό 2% για τα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022 επί του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού, μετά την αφαίρεση του ποσού που προκύπτει από την εφαρμογή ποσοστού 30% που ορίζεται για την ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον».

Αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και σύγκλιση β) Προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31-12- 2019 διατηρείται το έτος 2020 με την επιφύλαξη της προσαρμογής του σημείου 7 του παρόντος άρθρου.» γ) Προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής: «9. Η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31-12- 2020 διατηρείται το έτος 2021 με την επιφύλαξη της προσαρμογής του σημείου 7 του παρόντος άρθρου.»

Γεωργοί Νεαρής Ηλικίας – Νεοεισερχόμενοι
«Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως «γεωργοί νεαρής ηλικίας» νοούνται οι γεωργοί, σύμφωνα με το άρθρο 31 της παρούσας. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως «γεωργοί που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα» νοούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία, κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε έλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα. Σε περίπτωση νομικού προσώπου, το φυσικό πρόσωπο που ελέγχει το νομικό δεν πρέπει να έχει ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο όνομά του και υπ’ ευθύνη του ούτε να ελέγχει άλλο νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει ασκήσει γεωργική δραστηριότητα κατά τα τελευταία πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας του νομικού προσώπου. Στην περίπτωση του νομικού προσώπου ο έλεγχος του ανωτέρω κριτηρίου πραγματοποιείται τόσο στο νομικό πρόσωπο όσο και στο φυσικό πρόσωπο και το κριτήριο πρέπει να πληρείται και στα δυο πρόσωπα. Γεωργοί που αρχίζουν να ασκούν τη γεωργική τους δραστηριότητα θεωρείται ότι άρχισαν να ασκούν τη γεωργική τους δραστηριότητα κατά το ημερολογιακό έτος 2013, ή άλλο μεταγενέστερο έτος, και οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για τη βασική ενίσχυση το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο άρχισαν να ασκούν τη γεωργική τους δραστηριότητα. Ως έναρξη γεωργικής δραστηριότητας του γεωργού που ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί του νομικού προσώπου όσον αφορά στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, νοείται η εγκατάσταση του στο νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα Ως μακροχρόνιος έλεγχος ορίζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και αφορά σε γεωργούς με ποσοστό κατοχής κεφαλαίου του νομικού προσώπου μεγαλύτερο του 50% ώστε να μην ασκείται αρνησικυρία. Σε περίπτωση που τόσο το φυσικό πρόσωπο που ελέγχει το νομικό πρόσωπο όσο και το ίδιο το νομικό πρόσωπο αιτούνται τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα το ίδιο έτος, τότε προηγείται εκείνο το πρόσωπο με την προγενέστερη έναρξη γεωργικής δραστηριότητας, και σε περίπτωση που τα έτη ταυτίζονται τότε προηγείται το φυσικό πρόσωπο».

Το άρθρο 39 τροποποιείται ως εξής: α) Προστίθεται σημείο θ στην παράγραφο 1 ως εξής: «θ. Τους τύπους – κατηγορίες βλάστησης, που αποτελούν τις βοσκοτοπικές εκτάσεις: Α. Λιβάδια Πρόκειται για εκτάσεις με πυκνή κάλυψη από ποώδη βλάστηση, στην οποία κυριαρχούν τα αγρωστώδη φυτά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για βόσκηση, αλλά μπορεί να γίνεται και μηχανική συγκομιδή της ζωοτροφής. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνουν διάσπαρτη ξυλώδη βλάστηση και δέντρα (<50% της έκτασης) και διάσπαρτα δέντρα (< 30 % της έκτασης). Συχνά περιλαμβάνουν ανώμαλες και ανισόπεδες επιφάνειες εδάφους με απότομες κλίσεις καθώς και βραχώδεις εκτάσεις ή χερσότοπους που δεν ξεπερνούν το 50% της έκτασης. Αντιστοιχούν στην κλάση 3.2.1 Copernicus – Corine Land Cover (2018). Γ. Θαμνότοποι και Χερσότοποι Βλάστηση με χαμηλή και κλειστή εδαφοκάλυψη όπου κυριαρχούν οι θάμνοι, οι χαμηλής ανάπτυξης θάμνοι και η ποώδης βλάστηση. Η έκταση μπορεί να περιλαμβάνει και δέντρα (με ύψος μικρότερο των 3 μέτρων) καθώς και χερσότοπους (<50% της επιφάνειάς τους). Αντιστοιχούν στην κλάση 3.2.2 Copernicus – Corine Land Cover (2018). Δ. Σκληροφυλλική Βλάστηση Εκτάσεις με θαμνώδη σκληροφυλλική βλάστηση (μακκία, φρυγανώδη) η οποία χαρακτηρίζεται από φυτά συνήθως αειθαλή με σκληρά φύλλα και κοντά μεσογονάτια διαστήματα. Η συγκεκριμένη βλάστηση εκτός από σκληροφυλλικούς θάμνους και χαμηλού ύψους θάμνους περιλαμβάνει και διάσπαρτα σκληροφυλλικά δέντρα (<30% της επιφάνειας τους), ποώδη βλάστηση αλλά και βραχώδεις εκτάσεις (<50% της έκτασής τους). Αντιστοιχεί στην κλάση 3.2.3 Copernicus – Corine Land Cover (2018).» β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «3. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους όπως αποτυπώνεται: στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε ανεξαρτήτου ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων.

Κατά παρέκκλιση για το 2021, γίνονται δεκτά και 6 έντυπα μισθωτήρια που έχουν συναφθεί σε χρόνο πριν την έκδοση της παρούσης και δεν έχει λήξει ακόμα η ισχύς τους και να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την έκταση και την ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και, κατά περίπτωση, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης. Όσον αφορά τις ενισχύσεις οικολογικής μέριμνας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επίσης να διευκρινίζουν τη χρήση των αγροτεμαχίων που δηλώνονται».

Επιλεξιμότητα βοσκοτοπικών εκτάσεων
1. Για να είναι επιλέξιμες οι βοσκοτοπικές εκτάσεις πρέπει: α) Να υπάγονται σε μία από τις περιγραφόμενες κατηγορίες του σημείου θ της παραγράφου 1 του Άρθρου 39 της παρούσας. β) Να μην περιλαμβάνει μη επιλέξιμα τμήματα και ειδικότερα: βα) Τεχνητά στοιχεία οποιουδήποτε μεγέθους. Πρόκειται για κτίρια, διαμορφωμένες επιφάνειες ανθρωπογενούς δραστηριότητας, μονοπάτια πλάτους άνω των 2m, τεχνητές επιφάνειες νερού. ββ) Φυσικά στοιχεία μεγέθους άνω των 100m2. Πρόκειται για φυσικές επιφάνειες νερού, πετρώδεις – βραχώδεις επιφάνειες, συμπαγείς και αδιαπέραστες συστάδες θάμνων, μη φυσική ή γεωργική βλάστηση. Ειδικά στην περίπτωση των συμπαγών και αδιαπέραστων συστάδων θάμνων, αυτές θεωρούνται μη επιλέξιμες εφόσον δεν είναι δυνατόν να διέρχεται ένας άνθρωπος ανάμεσά τους (ελάχιστη απόσταση 0,30μ.). γ) Στις περιπτώσεις που εντός βοσκοτοπικής έκτασης υπάρχουν διάσπαρτα φυσικά στοιχεία ξυλώδους βλάστησης, τα οποία είναι προσβάσιμα από τα ζώα και μπορούν να καταναλωθούν από αυτά, είναι επιλέξιμα υπό προϋποθέσεις, ήτοι: γα) Δέντρα απομονωμένα ή διάσπαρτα όποιο και αν είναι το μέγεθός τους, μαζί με τον υποόροφο αυτών, και εφόσον μπορεί ένας άνθρωπος να διέρχεται ανάμεσά τους, ήτοι η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 30 cm. γβ) Ακανθώδεις θάμνοι ύψους μικρότερου του 1,50m μαζί με τον υποόροφο αυτών, εφόσον μπορεί ένας άνθρωπος να διέρχεται ανάμεσά τους, ήτοι η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 30 cm. γγ) Οποιαδήποτε βλάστηση που καταναλώνεται από τα ζώα ύψους μικρότερου του 1,50m μαζί με τον υποόροφο αυτών, εφόσον μπορεί ένας άνθρωπος να διέρχεται ανάμεσά τους, ήτοι η μεταξύ τους απόσταση είναι τουλάχιστον 30 cm. δ) Να ασκείται κτηνοτροφική δραστηριότητα Ως κριτήρια άσκησης κτηνοτροφικής δραστηριότητας, κατά περίπτωση, που εφόσον υπάρχουν καθιστούν την έκταση κατάλληλη για βόσκηση, θεωρούνται τα παρακάτω: δα) Οδικό δίκτυο. Περιλαμβάνεται το πρωτεύον, δευτερεύον και αγροτικό οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τα μονοπάτια. δβ) Σταβλικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τεχνητές εγκαταστάσεις στέγασης του ζωικού κεφαλαίου. δγ) Κατάλυμα κτηνοτρόφου. Πρόκειται για τεχνητές εγκαταστάσεις στέγασης – κατάλυσης του κτηνοτρόφου. δδ) Λειτουργικά σημεία ποτίσματος, φυσικά ή τεχνητά. δε) Περιττώματα σε σημαντικές ποσότητες. Συνήθως εντοπίζονται πλησίον σταβλικών εγκαταστάσεων. Τα παραπάνω κριτήρια δεν συντρέχουν σωρευτικά στη βοσκοτοπική έκταση. Αρκεί, κατά περίπτωση, η παρουσία έως δυο (2) εξ αυτών, εφόσον επιβεβαιώνεται η αντιστοίχιση με τις περιγραφόμενες κατηγορίες του σημείου θ της παραγράφου 1 του Άρθρου 39 της παρούσας. ε) Να εμπίπτει σε βοσκοτοπική έκταση με συντελεστή επιλεξιμότητας των κλάσεων 2 έως 5 του κάτωθι πίνακα.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες
https://www.agrotypos.gr/

Το άρθρο Οι νέοι όροι επιλέξιμων βοσκότοπων σε απόφαση ΥπΑΑΤ, δεκτά τα χειρόγραφα μισθωτήρια εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.