Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΕΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Εμπροσθοβαρές και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με εξοικονόμηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα φτάσει τα 160 εκ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο! 


«Εμείς έχουμε και το όραμα, αλλά φτιάξαμε και τον δρόμο για να φτάσουμε στο όραμα. Γιατί αν δεν μπορείς να φτάσεις όραμα και να το μετατρέψεις σε πράξη και σε έργο ανάπτυξης για τον τόπο και τους πολίτες, τότε απλά το όραμα… μένει όραμα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας τη Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση κατάρτισης του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η Περιφερειακή Αρχή με την αμέριστη συμπαράσταση και τη σκληρή προσπάθεια των υπηρεσιών της, κατάφερε μέσα στους πρώτους επτά μήνες της θητείας της να εξορθολογήσει και να αναδιαμορφώσει τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μετατρέποντάς το σε ένα ολοκληρωμένο και κυρίως, άμεσα υλοποιήσιμο χρηματοδοτικό «εργαλείο» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Φαρμάκης:
• Μέσα από έναν εξαντλητικό αλλά και γόνιμο διάλογο με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας οριοθετήθηκαν οι στόχοι και καταγράφηκαν όλα τα αναγκαία έργα καθώς και ο βαθμός ωριμότητάς τους
• Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προέβησαν σε μία επίπονη αλλά ουσιαστική προσπάθεια επανυπολογισμού και τροποποίησης των προϋπολογισμών σε αρκετά έργα. Από αυτή τη διαδικασία επιτεύχθηκε μία εξοικονόμηση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα φτάνει στα 96 εκ. ευρώ και μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, στα 160 εκ. ευρώ.
• Με βάση τα παραπάνω, καταρτίστηκε ένα πλήρες Τεχνικό Πρόγραμμα που συνδυάζει όλους τους πόρους και περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού άνω των 130 εκ. ευρώ, τα οποία μπορούν να είναι γρήγορα υλοποιήσιμα και μάλιστα, χωρίς σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, το νέο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προβλέπει και δύο καινοτομίες:
• Η πρώτη αφορά τα έργα συντήρησης αντιπλημμυρικών ανά τριετία πλέον, προκειμένου να είναι ορθότερος ο προγραμματισμός και να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα.
• Και η δεύτερη αφορά την πρόβλεψη, για πρώτη φορά, 4 εκ. ευρώ ως τεχνική στήριξη στους Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες για την γρήγορη ωρίμανση έργων.
Η πρόταση κατάρτισης του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά την έγκριση, ο κ. Φαρμάκης, δήλωσε:
«Προεκλογικά υποσχεθήκαμε στους πολίτες αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπιών. Και ακριβώς αυτή η στρατηγική επιλογή εκφράζεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που μετά από πολλά χρόνια εξορθολογίστηκε, προσφέροντας πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και από τη διαρκή συνεργασία μας με τους Δήμους, με στόχο έργα και δράσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας, εστιάζουν στην οικονομική της ανάκαμψη, τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη σταθερή στήριξη των υποδομών και των φορέων της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον μπροστά μας έναν καθαρό ορίζοντα και ένα εμπροσθοβαρές τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είμαστε βέβαιοι πως θα αποδώσει προστιθέμενη αξία και μάλιστα, πολύ σύντομα. Δυστυχώς για όποιους αντιλαμβάνονται τα έργα ως πολιτική – και μάλιστα προεκλογικών σκοπιμοτήτων – εμείς δεν σπεύδουμε στο τέλος της θητείας μας να προσφέρουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων, αλλά στην αρχή της, να διαθέσουμε πραγματικά εκατομμύρια για πραγματικά έργα! Γιατί για εμάς, η Δυτική Ελλάδα δεν είναι το «τέλος του δρόμου».  Είναι η αρχή της ανάπτυξης!»

Άρθρο από:ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ