Νοθεία και στη φέτα – Στη «φόρα» τα στοιχεία όσων κλέβουν ζητούν οι κτηνοτρόφοι


Νοθεία σε φέτα που εξάχθηκε στο εξωτερικό από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι.
«Με μεγάλη μας λύπη, πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, για δύο περιπτώσεις νοθείας της φέτας στο εξωτερικό. Φέτα που πήγε για κατανάλωση σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε νοθευμένη με αγελαδινό γάλα», σημείωσε ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στο Action 24.

«Για να είναι η γνήσια, ελληνική φέτα που γνωρίζουμε, η φέτα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πρέπει να είναι μία φέτα με πρόβειο και γίδινο γάλα, με το αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα», τόνισε ο κ. Μπαλούκας, λέγοντας ότι ένα προϊόν που έχει παρασκευαστεί με άλλο τρόπο συνιστά εξαπάτηση του καταναλωτή.

Ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στη νοθεία εμπλέκονται δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να γίνουν γνωστά τα ονόματα των δύο εταιρειών. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ενημέρωση. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα», υπογράμμισε ο κ. Μπαλούκας. «Σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι», πρόσθεσε.

«Η νοθεία γίνεται για την αύξηση του κέρδους. Το αγελαδινό γάλα είναι πιο φτηνό. Είναι ένα γάλα που το βρίσκουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και εξήγησε ότι αν ένα τυρί με αγελαδινό γάλα έχει λευκό χρώμα λέγεται «λευκό τυρί». «Δεν μπορεί να ονομαστεί φέτα», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτός που βλάπτεται από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ο καταναλωτής αλλά και ο κτηνοτρόφος που παράγει τη γνήσια φέτα.

«Θα έπρεπε να γίνουν εντατικοί έλεγχοι, τους οποίους εμείς ζητάμε επανειλημμένα. Αν γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και υπάρξουν επιτέλους κάποιες ποινές, θα σταματήσει όλο αυτό», σημείωσε ο Δημήτρης Μπαλούκας.

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Να δημοσιευτούν τώρα τα ονόματα
«Η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε ανακοίνωσή του.

«Καταγγέλλουμε την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν βρεθεί με νοθείες. Οι ανύπαρκτες κυρώσεις, τους δίνουν περιθώριο να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό», προσθέτει ο ΣΕΚ.

Προτείνει επίσης την άμεση ενεργοποίηση του «Άρτεμις 2» για όλη τη χώρα και καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με κτηνοτρόφους και αγρότες άμεσα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Άρτεμις 2» αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ώστε να αποτρέπεται η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά να δημοσιευτούν τα ονόματα των δύο γαλακτοβιομηχανιών που εμπλέκονται στη νοθεία, καθώς και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.
dnews.gr/

Το άρθρο Νοθεία και στη φέτα – Στη «φόρα» τα στοιχεία όσων κλέβουν ζητούν οι κτηνοτρόφοι εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.