Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα θα ισχύουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα και θα διαρκέσουν ως την 31η Μαΐου 2022
  • Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβιολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, από την προσεχή Δευτέρα, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ) ενώ, για την πρόσβασή τους σε γυμναστήριαθέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες θα απαιτείται αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα και θα διαρκέσουν ως την 31η Μαΐου 2022, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου από το υπουργείο υγείας.

Τι αλλάζει με ανεμβολίαστους – Πού έχουν πρόσβαση

  • Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
  • Επίσης, από την ίδια μέρα είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
  • Και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
  • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.
  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
  • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
  • Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

ethnos.gr

Το άρθρο Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα θα ισχύουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.