Μπαίνει στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός με επιχείρηση από ξηρά και αέρα, δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι “είμαστε μόνοι”

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Πόλη φάντασμα το Κίεβο

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο μοιάζει με πόλη φάντασμα, με τις μετακινήσεις των πολιτών να είναι μονάχα για τα απαραίτητα τρόφιμα. Χιλιάδες κόσμος έχουν ήδη εγκαταλείψε το Κίεβο, πηγαίνοντας προς τα σύνορα με Πολωνία, Ρουμανία και Μολδαβία προκειμένου να σωθούν από την ρωσική εισβολή.

 

 

 

 

Ρωσικό κονβόι έχει σταθμεύσει 40 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο

Εικόνες δείχνουν Ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Κίεβο

«Όταν ακούσετε σειρήνες, πηγαίνετε αμέσως στο καταφύγιο»

Σε συναγερμό βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς από τα ξημερώματα δέχεται ρωσικές επιθέσεις. Το μετρό του Κιέβου με μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της πόλης τους προετοιμάζει σε περίπτωση που ακουστούν οι σειρήνες του πολέμου.

«Προσοχή, δεν πρόκειται για προπονητικό συναγερμό! Ανακοινώθηκε αεροπορική απειλή! Όταν ακούσετε τις σειρήνες, πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών δήλωσε νωρίτερα πως η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Τι είπε η υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

Υπενθυμίζεται οτι όλοι οι σταθμοί του μετρό κατά τη διάρκεια του συναγερμού είναι διαθέσιμοι στους ανθρώπους ως καταφύγιο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρεί καταφύγιο φοβούμενοι τα ρωσικά πυρά.

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες

«Οι επιθέσεις στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους μόλις άρχισαν πάλι. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις μόλις τώρα», έγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκεραστσένκο, στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

 

 

 

 

 

 

Επίθεση στη Ζαπορίζια-Νεκροί συνοριοφύλακες

Για επίθεση από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας κάνει λόγο η ουκρανική συνοριακή υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας, ο ουκρανικός συνοριακός σταθμός στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε από πυραυλικό πλήγμα, ενώ αναφέρονται νεκροί και τραυματίες συνοριοφύλακες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίθεση σημειώθηκε στις 4:25 (τοπική ώρα) στη συνοριακή μονάδα «Primorsky Pasad» της Ζαπορίζια.

 

 

Να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πούτιν

Σε διάγγελμα προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την στάση των Δυτικών. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

oukrania849

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα περισσότερα μέτωπα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επαφές που είχε με τους συμμάχους της Δύσης. «Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε», είπε – μεταξύ άλλων – ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εμείς όμως δεν φοβόμαστε» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι «οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι». Τόνισε επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα του και επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην χώρα από μακριά.

Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε όμως και στους όρους του έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παράδοση της χώρας. «Είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

oukrania378

Εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να «μιλήσει» με την Ουκρανία «αργά ή γρήγορα», για να τερματιστούν οι μάχες. «Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, όπως είπε και ο Ουκρανός πρόεδρος, στη χώρα υπάρχουν 137 νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ομάδες δολιοφθοράς στο Κίεβο. «Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα. «Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας. Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά.

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν την Πέμπτη (24.02.2022) κατά του πολέμου –έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μένει στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους.

oukrania744

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης (24.02.2022) ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε γενική επιστράτευση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.dikaiologitika.gr

Το άρθρο Μπαίνει στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός με επιχείρηση από ξηρά και αέρα, δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι “είμαστε μόνοι” εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.