Με ποιο κωδικό στο SMS 13033 θα πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν οριστικά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Για την μετάβαση από και προς στο σχολείο απαιτείται sms στο 13033. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κηδεμόνες και οι μαθητές για την ομαλή τους μετάβαση στο σχολείο.

Οι γονείς πρέπει να προετοιμάζονται για τον τρόπο μετακίνησης τους από και προς τα σχολεία. Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα πριν την μετακίνηση προς το σχολείο οι γονείς πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με τον κωδικό 4. Τα παιδιά πρέπει επίσης να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση μετακίνησης.
Άνοιγμα σχολείων: Ο τρόπος λειτουργίας

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το άνοιγμα σχολείων με τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021. Ωστόσο θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφθεχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Αναλυτικά:

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορoνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το
ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.
Η βεβαίωση μετακίνησης μαθητή

Υπάρχει ξεχωριστή βεβαίωση για τον ανήλικο και ενήλικο μαθητή. Αναλυτικά τα έγγραφα:

Τη βεβαίωση του ανήλικου μαθητή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.

Τη βεβαίωση του ενήλικου μαθητή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.

Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να τα έχει ο μαθητής μαζί του, τόσο κατά την μετακίνησή του προς το σχολείο και αντίστροφα.

Περισσότερες πληροφορίες για την βεβαίωση μετακίνησης στο https://forma.gov.gr/.
Υπενθύμιση για τα sms στο 13033

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00.
-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Πώς γίνονται οι μετακινήσεις μετά τις 21:00

Μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις ώρες 21:00 με 05:00 και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

Με τον κωδικό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
Με τον κωδικό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.
.dikaiologitika.gr/

Το άρθρο Με ποιο κωδικό στο SMS 13033 θα πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.