Μας έζωσαν τα φίδια …Tο Ξηρόμερο ως… Dryland και η γνωστή ατζέντα του “Ιδρύματος Ωνάση”;

 

Μας έζωσαν τα φίδια όταν διαβάσαμε αυτό το “διαμεσικό”

Διαβάζουμε ότι “..από τα θρυλικά πανηγύρια της Αιτωλοακαρνανίας και μία εμβληματική φωνή, αυτή της σπουδαίας ερμηνεύτριας του δημοτικού τραγουδιού Κικής Μαργαρώνη, είναι εμπνευσμένο το εικαστικό έργο «Ξηρόμερο/Dryland» που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της στις 20 Απριλίου.

 Το …διαμεσικό(;), συλλογικό έργο παρουσιάστηκε χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα”.

Μας έζωσαν τα φίδια όταν διαβάσαμε αυτό το “διαμεσικό” διότι όπου βλέπεις τέτοιες κατασκευασμένες δήθεν σύγχρονες λέξεις, πρέπει να είσαι πολύ υποψιασμένος.

Αλλά πήγαμε παρακάτω και μάθαμε ότι “κεντρικό στοιχείο της εικαστικής εγκατάστασης αποτελεί ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης το οποίο ξεκινά η εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα στο οικοσύστημα που δημιουργεί το ελληνικό πανηγύρι από το κέντρο ενός επαρχιακού οικισμού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που τον περιβάλλουν”.

Μάλιστα

Ε, μετά από όλα αυτά και αφού μάθαμε πως έφτασε να αποτελεί για τον καλλιτέχνη πηγή έμπνευσης το τοπικό πανηγύρι, έχοντας φτιάξει και σχετικό πρότζεκτ το “Μargaroni Residency” του “Onassis Culture”, είπαμε να δούμε το θέμα της φετινής Μπιενάλε…

Ε, δεν θα το πιστέψετε! Το θέμα της φετινής 60ης Μπιενάλε είναι «Ξένοι παντού» και είναι εμπνευσμένο από μια αντιρατσιστική κολεκτίβα! Τι έκπληξη! Ποιος να το περίμενε!

Το ιστορικό κομμάτι της έκθεσης θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες του 20ού αιώνα από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με έμφαση στον μοντερνισμό του παγκόσμιου Νότου και το σύγχρονο κομμάτι θα επικεντρωθεί σε queer θέματα (καταλάβαμε!) και σε καλλιτέχνες outsiders (σ.σ. what?), που βρίσκονται στο περιθώριο του χώρου της τέχνης καθώς και σε αυτοδίδακτους ή λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονται ως ξένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα!

Και το Ξηρόμερο ή…Dryland που είναι; Κρατηθείτε!

“Παρατηρώντας τις έμφυλες σχέσεις στο πανηγύρι, εξετάζονται οι δυνατότητες παρουσίασης του εαυτού, οι διαφορετικές εκδοχές της θηλυκότητας (ορίστε;) και της αποκάλυψης ή απόκρυψης του γυναικείου σώματος, αλλά και η αμφισημία της χειρονομίας του υποκειμένου που αποσύρεται επιλέγοντας την απουσία και τον αποκλεισμό του από τη γιορτή.

Το Ξηρόμερο/Dryland επιχειρεί συσχετίσεις μεταξύ της εμπλαισιωμένης(!) γεωγραφικά εμπειρίας με την παγκόσμια συνθήκη, μία μετατόπιση μεταξύ κυρίαρχου και περιθωριοποιημένου πολιτιστικού αντικειμένου, που φαίνεται να δημιουργεί τον ενδιάμεσο χώρο συγκρότησης νέων νοημάτων (σ.σ. τι ώρα;)”!

Πραγματικά, ένα έχουμε να πούμε: Ήμαρτον με την ατζέντα και την “κουλτούρα” που είναι κυριολεκτικά για… ίδρυμα!

Και σίγουρα δεν είναι για τα πανηγύρια, τουλάχιστον όχι γι’ αυτή που όλοι ξέρουμε.

Εφημερίδα «Συνείδηση»

 

Το άρθρο Μας έζωσαν τα φίδια …Tο Ξηρόμερο ως… Dryland και η γνωστή ατζέντα του “Ιδρύματος Ωνάση”; εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – Xiromeropress.gr.