«Κριτική τής κριτικής κριτικής»: Ο πρώτος τόμος επιστημονικών μελετών από το τμήμα Φιλοσοφίας & Ιστορίας του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος

Το τμήμα Φιλοσοφίας & Ιστορίας τού Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος δημοσιεύει τον πρώτο τόμο επιστημονικών μελετών «Κριτική τής κριτικής κριτικής». 

Μολονότι οι συντάκτες και οι συντάκτριες εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ωστόσο, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της επιστημονικής ανάλυσης των δεδομένων τής γνώσης, συγκλίνουν σε μία κοινή συνισταμένη: ο κόσμος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει, ωστόσο, οφείλουμε να εξετάσουμε τους όρους με τους οποίους το εκάστοτε παρόν συγκροτείται. Χώρος, χρόνος, προϋποθέσεις και αναγκαιότητες εξετάζονται διεξοδικά, με τελικό αποδέκτη τη βιωμένη εμπειρία ως προέκταση των δομών τού λόγου. 
Αναλύουμε τα συνθετικά πορίσματα της επιστημονικής έρευνας, για να αναδείξουμε τις πτυχές τής φιλοσοφικής και ιστορικής αντιστοιχίας. Η ανατομία τής κοινωνικής αλλαγής είναι συνώνυμο της μεταβολής των όρων αναπαραγωγής τής συνείδησης. Αυτούς τους όρους επιχειρούμε, από διαφορετική οπτική θέασης των πραγμάτων, να φέρουμε στο προσκήνιο.