Θωμάς Μπαρμπαρούσης – Διεύθυνση Υγιεινής: Ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση το νερό της Χρυσοβίτσας

Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου μπορεί να μας διαβεβαιώνει ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και πόσιν, αλλά η Διεύθυνση Υγιεινής, με βάσει πρόσφατες μετρήσεις της, διαψεύδει οικτρά τον Δήμο Ξηρομέρου επισημαίνοντας ότι ”το νερό στο δίκτυο απέκλινε των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης”. Με απλά λόγια το νερό δεν κάνει ούτε για πλύσιμο φρούτων, λαχανικών, πιάτων ούτε για πλύσιμο των ανθρώπων κλπ.

”Έχουμε προβεί σε έλεγχο του δικτύου παροχής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της ΤΚ Χρυσοβίτσας. Το νερό στο δίκτυο απέκλινε των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας (4 σχετ.) για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, διαπιστώθηκαν μη επαρκή μέτρα προστασίας του δικτύου και βάση των διαπιστούμενων και ως σήμερα παραλαμβανόμενων αποτελεσμάτων και στοιχείων, έχουν ζητηθεί από την «υπεύθυνη αρχή» Δήμο Ξηρομέρου εξυγιαντικές ενέργειες και βελτιώσεις.”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΧΕΤ: ΕΜΠ 137/26-8-2024)
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ 

ΠΡΟΣ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (διά ηλ. ταχ.)
ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Δ/νση : Κύπρου 30 Μεσολόγγι Διοικητήριο
Πληροφορίες : Διβάρη Ευτυχία
Αριθμ.Τηλ. : 2631361604
E-mail : e.dibari@aitnia.pde.gov.gr 

Κοινοποίηση:
1.Δήμος Ξηρομέρου
2. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΔΕ

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΚ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ Δ. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΣΧΕΤ.: 

1. Η από 23-8-2024 αίτημά σας δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στο Δήμο Ξηρομέρου και σε πολλούς αποδέκτες
2. Το αρχείο παρακολούθησης της Υπηρεσίας μας «Ύδρευση Δ. Ξηρομέρου
3. Το αρ. ΠΔΕ/ΔΔΥΚΜΠΕΑΙΤ/ έγγραφό μας προς Δήμο Ξηρομέρου για διορθωτικές ενέργειες
4. H KYA Δ1δ/ΓΠ οικ. 27829 / ΦΕΚ 3525 τΒ/25-5-2023 περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ΥΔ Γ3α/761/68 και ΥΔ ΥΜ.5673/57 κα

Σε απόκριση του 1 σχετικού αιτήματός σας, που απευθύνεται στο Δήμο και απεστάλλει σε πολλούς αποδέκτες και βάση του αιτήματός σας περί ανωνυμίας η Υπηρεσία μας, σας ενημερώνει ότι έχουμε προβεί σε έλεγχο του δικτύου παροχής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της ΤΚ Χρυσοβίτσας. Το νερό στο δίκτυο απέκλινε των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας (4 σχετ.) για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, διαπιστώθηκαν μη επαρκή μέτρα προστασίας του δικτύου και βάση των διαπιστούμενων και ως σήμερα παραλαμβανόμενων αποτελεσμάτων και στοιχείων, έχουν ζητηθεί από την «υπεύθυνη αρχή»
Δήμο Ξηρομέρου εξυγιαντικές ενέργειες και βελτιώσεις.

Η διαδικασία διορθώσεων συνεχίζεται και είμαστε στη διάθεσή σας για όποια περαιτέρω ενημέρωση. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία παρακολούθησης από την «υπεύθυνη» αρχή, ως οφείλει, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου, (https://www.dimosxiromerou.gr/ ΝΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ), ως υποχρεούται για ενημέρωση πληθυσμού.

Σας επισημαίνουμε ότι μόνο τα αποτελέσματα ανάλυσης δειγμάτων ελέγχου, δεν βοηθούν για σαφή εικόνα ή ολοκληρωμένη γνώση του θέματος. Απαιτείται συνεχής υγειονομική αναγνώριση του συστήματος υδροληψίας και υδροδότησης και παρακολούθηση των δεδομένων προστασίας και κατάστασης όλου του συστήματος υδροδότησης, βασιζόμενοι στα στοιχεία οργάνωσης και παρακολούθησης που επιδεικνύει κάθε υπεύθυνη αρχή υδροδότησης-παροχής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Ο Δήμος Ξηρομέρου παρακαλείτε ως υποχρεούται να ενημέρωσε τον κ. …… ως έχει ζητηθεί, σχετικά με την ύδρευση και τα προβλήματα στο δίκτυο Χρυσοβίτσας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΘΗΝΑ
ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ MSc