Θωμάς Μπαρμπαρούσης: “Αέρας νίκης”

“Αέρας νίκης”

Γράφει-Σχολιάζει ο Θωμάς Μπαρμπαρούσης

Συνεπής στο ραντεβού μαζί σας και αντιλαμβανόμενος το μείζον, και ταυτόχρονα, δικαιολογημένο, ενδιαφέρον πολλών εξ υμών για τα τεκταινόμενα στον αυτοδιοικητικό χώρο Ξηρομέρου, σας μεταφέρω τα τελευταία νέα. Χρειάστηκα κάποια χρονικά περιθώρια για να διασταυρώσω τις πληροφορίες μου και να τις δημοσιοποιήσω κρατώντας πάντα τις όποιες επιφυλάξεις επιβάλλει η λογική κάθε νοήμονα πολίτη.

Λοιπόν, η κίνηση της Αντιπολίτευσης να “κατέβει” στις εκλογές του Οκτωβρίου με ένα κοινό ψηφοδέλτιο βρήκε μεγάλη απήχηση στον κόσμο του Ξηρομέρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι, μόνον κατ΄αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να αλλάξει το σκηνικό στο Δήμο Ξηρομέρου. Το ηθικό των πολιτών, που αντιτίθενται στο σημερινό Δημαρχιακό καθεστώς, αναπτερώθηκε και όλοι ομιλούν με βεβαιότητα για την κυριάρχηση της Αντιπολίτευσης, υπό τον όρο ότι αυτό, που ξεκίνησε προχθές με την συνάντηση στον Αστακό θα προχωρήσει χωρίς προστριβές, κωλύματα και αναταράξεις.

Θεωρούν ότι, πλέον, υπάρχει “αέρας Νίκης”, πράγμα που φαίνεται να πιστεύουν απόλυτα οι ηγέτες των τριών Παρατάξεων κύριοι Σάββας, Στάικος και Γαλούνης αλλά και τα στελέχη των Παρατάξεών τους. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία έως και ενθουσιασμός.

Ωστόσο, οι πιο νουνεχείς συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι η κάλπη είναι ωσάν την έγκυο γυναίκα και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις σε μια τόσο ρευστή κατάσταση. Προβλέψεις και εκτιμήσεις “ασφαλείς” μπορούν να κάνουν μόνο οι Δημοσκόποι, ανακοινώνοντας ποσοστά με απόκλιση στο μέγιστο βαθμό από αυτά , που “έβγαλαν” οι “εγκυμονούσες κάλπες”, στις 21 Μάϊου!

Μακριά από εμάς οι προβλέψεις, λένε τα στελέχη των τριών παρατάξεων, παρά το γεγονός ότι δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους.

Πάντως, υπεγράφη ήδη, μεταξύ των τριών Παρατάξεων μνημόνιο συνεργασίας και, σύντομα, θα ξεκινήσει η σύνταξη του διακυβερνητικού προγράμματος, που θα εφαρμοσθεί από την Νέα Δημοτική Αρχή, εάν, φυσικά, ο λαός του Ξηρομέρου προκρίνει τον Παραταξιακό Συνδυασμό και του αναθέσει την τύχη του Ξηρομέρου.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο χώρο της Αντιπολίτευσης, στην Συμπολίτευση, προς το παρόν, τηρείται σιγή ιχθύος. Προφανώς όλοι αυτοί, που θεωρούσαν δεδομένη την Νίκη Τριανταφυλλάκη και με ποσοστά ακόμα και 90% κατελήφθησαν εξαπίνης. Αιφνιδιάστηκαν και προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, που υπέστησαν. Τότε, προφανώς, θα δούμε και την αντίδρασή τους. Προς ώρας, σιγή ασυρμάτου!

Ο “Αέρας του Νικητή” έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων και υποψήφιοι για το αξίωμα του τοπικού ηγέτη, αρχίζουν, πλέον, να αλλάζουν ρότα και επιδιώκουν να “προσκολληθούν” στο Νέο Συνδυασμό. Μοιάζουν με τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής!

Ο νέος Συνδυασμός έχει κλείσει, ήδη, Γραφεία στον Αστακό, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιουλίου, πλήρως εξοπλισμένα για να ανταποκριθούν στις εκλογικές ανάγκες του. Το σημείο, όπου αυτά βρίσκονται, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο.

Ο κ. Στάικος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει ο ίδιος και η παράταξή του τον Συνδυασμό του κ Σάββα, αλλά ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.

Ο κ. Γαλούνης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι υποψήφιος, αλλά, προς το παρόν, δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Ο κ. Δημήτριος Μπόνης κρατάει, προς το παρόν, κλειστά τα χαρτιά του. Στελέχη του Συνδυασμού επεχείρησαν να έλθουν σε επαφή μαζί του, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Εκτιμώ, χωρίς να έχω σχετική πληροφόρηση, ότι θα ξεκαθαρίσει την θέση του καθότι έχει πολλούς υποστηρικτές, που θέλουν να γνωρίζουν, αν θα κατέβει αυτόνομα -με τον δικό του Συνδυασμό- ή θα συνεργαστεί με τον Συνδυασμό της Αντιπολίτευσης, ή του νυν Δημάρχου. Προφανώς υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην κατέλθει στις εκλογές. Οι προθέσεις του, τουλάχιστον στον γράφοντα, δεν είναι γνωστές, αλλά είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί η επιλογή του.

Άγνωστες είναι και προθέσεις του Αποστόλη Πανταζή, ο οποίος, πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άφησε ένα μήνυμα γρίφο, τροφοδοτώντας, όπως είναι φυσικό, διάφορα σενάρια . “Να δεις τι σου έχω για μετά” γράφει στο μήνυμα. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ρωτάω εγώ …. Όπως και πολλοί άλλοι. Παραμένει, λοιπόν, άγνωστο αν θα αναμειχθεί με τις εκλογές και με ποιόν τρόπο.

Είναι αλήθεια ότι τόσο ο κ Μπόνης όσο και ο κ Πανταζής έχουν μια δυναμική στον Αστακό, ως γνήσια παιδιά του και η τυχόν συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες θα κρίνει, ενδεχομένως, και την εκλογή του Δημάρχου. Μη λησμονούμε -για να τα λέμε όλα- ότι οι Αστακιώτες έχουν έντονο το τοπικιστικό στοιχείο.