Η υποκρισία για το Μεταναστευτικό στο Μεσολόγγι


Χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως ουσιαστική ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς καν μια τυπική ενημέρωση κομμάτων και βουλευτών. Ο ίδιος αναφέρεται σε “φήμες”, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες φθάνουν στο ξενοδοχείο Liberty. Μηχανήματα του δήμου “καταλαμβάνουν” την Πύλη και οι κάμερες στήνουν το on line σκηνικό του “οργισμένου” δημάρχου, ο οποίος επικοινωνεί με τους δύο εκ των τριών βουλευτών της ΝΔ.
Αναρωτιόμαστε, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση να ενημερώσει για το ζήτημα ή λειτουργεί με το “ήξεις – αφίξεις” όπως στο σκάνδαλο των “Βροούτσερ”; Υφίσταται αρμόδιο υπουργείο και υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής; Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία ή τη μια φημολογείται Κέντρο Κράτησης στην Αμφιλοχία, την άλλη ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, την επομένη φορά κάπου αλλού; Μήπως γνωρίζει κάτι σχετικό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ως τώρα σιωπά; Ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το θέμα, πότε και από ποιούς; Είναι θεσμικά υπεύθυνη η στάση του δημάρχου Μεσολογγίου, η οποία οδήγησε και σε βανδαλισμούς έξω από το εν λόγω ξενοδοχείο;
Το επόμενο πρωί ξεκινά η κωμικοτραγωδία της επικοινωνιακής διαχείρισης της ΝΔ κεντρικά και τοπικά. Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, αναφέρεται σε “ φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι” και δηλώνει πως “Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί”, … εγκαλεί δε το δήμαρχο για “ανέξοδο λαϊκισμό”.  Ό έτερος βουλευτής της ΝΔ και υποστηρικτής του νυν δημάρχου Κ. Καραγκούνης – ως γνωστόν οι δυο άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι υποστηρικτές του πρώην δημάρχου – δήλωσε πως “ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστών και στο δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου”. Αργότερα “μιλά” και ο τρίτος βουλευτής Μ. Σαλμάς, ο οποίος “Εννοείται ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου περί μη αποδοχής μεταναστών και θα γίνει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία της πόλης και του δήμου”.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τελειώνει το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, του δημάρχου και των βουλευτών της ΝΔ; Ποιοί γνώριζαν, τι και από πότε; Υπήρξε όντως “φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών”, η οποία “ανεστάλη”;
Όλοι τους γνώριζαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για όλη τη χώρα (πλην των νησιών), η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. Ο ΔΟΜ  συνεργάζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στην πρόσκληση αυτή κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας, όπως έκανε και ο έτερος τοπικός επιχειρηματίας του κλάδου το 2018.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άμεση μεταφορά περίπου 2380 προσφύγων “ευπαθών ομάδων” από τη Μόρια. Εγκρίθηκαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, οι οποίες ελέγχτηκαν από τον ΔΟΜ. Οι βουλευτές της ΝΔ και ο δήμαρχος ήταν προ πολλού ενήμεροι. Χθες ήρθε απλά στην επιφάνεια η σοβούσα εσωκομματική διένεξη και το παιχνίδι εντυπώσεων των βουλευτών της ΝΔ και του δημάρχου Μεσολογγίου, το οποίο δεν αφορά εμάς, το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.
Καταφέραμε να πληροφορηθούμε, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, πως το κυβερνητικό “σχέδιο” μεταφοράς των 2380 προσφύγων από τη Μόρια δεν έχει εγκαταλειφτεί. Το επιβεβαίωσε χθες στην ΕΡΤ1 ο κ. Μηταράκης. Μετατέθηκε για μια περίπου εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων σε περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς αυτό θα υλοποιηθεί, αφού ως γνωστόν κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει και οι κυβέρνηση άγεται και φέρεται ανάλογα με τις τοπικές αντιδράσεις.
Όσο μας αφορά με σαφήνεια δηλώνουμε:
  1. Η σχεδιασμένη αποσυμφόρηση των νησιών μας έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες. Όσο αναβάλλεται, μετατρέπει τα νησιά μας σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές και υγειονομικές βόμβες.
  2. Σχεδιασμένη αποσυμφόρηση σημαίνει ισόρροπη διασπορά σε όλη τη χώρα, στη βάση του ποσοστού 1% σε κάθε Νομό, καθώς και στο ίδιο ποσοστό εντός αυτού σε κάθε δήμο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα Κλειστά Κέντρα Κράτησης. Δεν λύνουν αλλά διογκώνουν το πρόβλημα.
  3. Να εξασφαλιστεί ότι όσοι έρθουν θα έχουν ελεγχθεί υγειονομικά. Να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας και υγιεινής, όπως μάσκες, σαπούνια, απολυμαντικά.
  4. Να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας της πόλης, της περιφέρειας και των πλησιέστερων δομών, όπως για παράδειγμα του Ρίου. Να υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο δράσης, αν παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα. Ειδικός χώρος απομόνωσης και άμεση ιατρική μέριμνα.
  5. Το Μεσολόγγι φιλοξενεί αρμονικά από το 2018 ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος μπορεί και να ξεπερνά τους 250 ανθρώπους. Επομένως αγγίζει ως διασπορά το 1% και κυρίως πρέπει να διαφυλαχθεί η μέχρι τα τώρα καλή σχέση αυτών των ανθρώπων με τους ντόπιους. Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, πως δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να είναι κατειλημμένα από πρόσφυγες/μετανάστες.
Επιμένουμε και απαιτούμε,
Σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
24/4/2020
Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Άρθρο από:https://xiromeritis.blogspot.com/