Η Τεράστια Λίθινη Σφαίρα που είναι Σφηνωμένη σε Φαράγγι Κρήτης


Είναι ένα μαγευτικό μέρος. λες και ξεπήδησε μέσα κάποια ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, στην οποίο αποτελούσε απαραίτητο σκηνικό. Όμως, όχι. Είναι πραγματικότητα και βρίσκεται στην μοναδική Κρήτη μας. Από κάτω

Το φαράγγι του Χαυγά είναι το μοναδικό μεγάλο φαράγγι στο Λασιθιώτικο οροπέδιο και σχηματίζεται ανάμεσα στα υψώματα ‘Καθάριος Λάκκος’ και ‘Καθάρια Κεφάλα’ της Δίκτης, όπως διαβάζουμε στο fonien.gr

Μέσα από το φαράγγι κυλά ο ποταμός ‘Χαυγάς ή Ξενικός’, που συγκεντρώνει τα νερά του οροπεδίου Καθαρού, περνάει από το οροπέδιο Λασιθίου, τα μεταφέρει στην καταβόθρα του ‘Χώνου’ για να καταλήξουν στο φράγμα του Αποσελέμη.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και εντυπωσιάζει με την άγρια, παρθένα φύση του και τις εντυπωσιακές ‘σάρες’ στα πρανή του.

Η διαδρομή μας ξεκινά από την λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου. Ανηφορίζουμε προς το οροπέδιο του Καθαρού και κατεβαίνουμε στο φαράγγι του Χαυγά. Αρχικά το φαράγγι είναι ‘ανοικτό’, με άφθονη δενδρώδη βλάστηση στις πλαγιές του, κυρίως σφενδάμια και πρίνους. Περπατούμε στην κοίτη του ποταμού και συνεχίζουμε μέχρι το σημείο που το φαράγγι στενεύει απότομα και η πορεία ανηφορίζει μέχρι την πανέμορφη λίμνη του Νεραϊδοκόλυμπου.

Μαγευτικό τοπίο, καθώς στη βάση ενός μικρού καταρράκτη ένας ολοστρόγγυλος ογκόλιθος βρίσκεται σφηνωμένος και καθρεφτίζεται στα ακίνητα πράσινα νερά της μικρής λίμνης.

Ο ‘Νεραϊδοκόλυμπος’ διακόπτει την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι, οπότε επιστρέφουμε στην αφετηρία από μονοπάτι προς τη μικρή λιμνοδεξαμενή.
diadrastika.com/

Το άρθρο Η Τεράστια Λίθινη Σφαίρα που είναι Σφηνωμένη σε Φαράγγι Κρήτης εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.