Η πόλη του Dessau-Roßlau συναντά το Μεσολόγγι με αφορμή την ιστορία και τον πολιτισμό

Με αφορμή τη 200 η επέτειο από την κήρυξη του Αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία το 2021, η πόλη του Μεσολογγίου, η «Ιερή Πόλη» του ελληνικού αγώνα συνομιλεί με το δήμο Dessau-Roßlau, γενέτειρα πόλη του φιλέλληνα ποιητή Wilhelm Müller και του Bauhaus, για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης…..


Η διασύνδεση των δύο πόλεων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ενεργεί ως δίαυλος των τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της πόλης του Dessau- Roßlau αποτελεί το γεγονός ότι πριν από 200 χρόνια ο ποιητής Wilhelm Müller, (1794- 1827), ήταν ένας από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες και υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Με τον συντονισμό των Φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο πόλεων και τη συνδρομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Δήμων. Μέσω του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Μεσολογγίου Artist in Residence θα φιλοξενηθεί η καλλιτέχνιδα/φωτογράφος

Zerina Kaps από το Dessau-Roßlau στην πόλη του Μεσολογγίου για χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης με θέμα την Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή, το οποίο θα παραμείνει στην πόλη του Μεσολογγίου.

Η καλλιτέχνιδα σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει έκθεση με την οποία θα παρουσιάσει το έργο της στο κοινό. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο Μεσολόγγι, με χρονικό ορίζοντα το 2023, με τίτλο «Από τον Φιλέλληνα Wilhelm Müller (1794 -1827) στην Ειρηνική Επανάσταση του 1989», στην οποία θα παρουσιαστούν τα κομβικά σημεία της ιστορίας για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Dessau- Roßlau.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου