Η εντυπωσιακή γέφυρα της Δυτικής Ελλάδας που έχει «σπάσει» παγκόσμια ρεκόρ (βίντεο)


Σαν στολίδι σκαρφαλωμένο πάνω από τα κρυστάλλινα νερά, η γέφυρα αυτή αποτελεί σημείο ένωσης των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Η απαράμιλλη ομορφιά της δεν άφησε ασυγκίνητο τον κόσμο, χαρίζοντάς της 4 παγκόσμια ρεκόρ.

Πρόκειται για τη γέφυρα Τατάρνας, η οποία κατασκευάστηκε από το 1965 έως και το 1970, έχοντας ως σχεδιαστή τον πολιτικό μηχανικό Αρίσταρχο Οικονόμου, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής από το 1976 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εν προβόλω δομήσεως, δηλαδή η τμηματική κατασκευή του κυρίως σώματος ξεκινούσε από τα μεσόβαθρα στήριξης (υποστυλώματα) και καθώς εξελισσόταν, το συγκεκριμένο τμήμα βρισκόταν κατά την κατεύθυνση κατασκευής του «στον αέρα».

Τα ανοίγματά της γέφυρας, (δηλαδή οι αποστάσεις μεταξύ των δομικών στοιχείων στήριξης) είναι 97 + 196 + 150 μέτρα, από προεντεταμένο σκυρόδεμα και με χρήση εφεδράνων. Όσον αφορά στην ονομασία της, αυτή δόθηκε από το κοντινό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1556.

Η γέφυρα έχει λάβει διεθνή βραβεία για την τεχνική κατασκευή της, ενώ έχει κατακτήσει και τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ένα εκ των οποίων αφορά στον κεντρικό άνοιγμα (καμάρα) μήκους 196 μέτρων, ένα ακόμη το ακραίο άνοιγμα των 150,5 μέτρων, την καμπυλότητα του πρώτου ανοίγματος, αλλά και τον μονόπλευρο πρόβολό της μήκους 52,5 μέτρων.

Παλαιότερα, στη θέση της γέφυρας υπήρχε η μονοκάμαρη πέτρινη γέφυρα της Τατάρνας, το ένα άκρο της οποίας «πατούσε» στο Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία.

Στο ιστορικό αυτό γεφύρι δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης κατά των Τούρκων, ενώ σε ανάμνηση του γεγονότος στις αρχές Ιουνίου κάθε έτους γίνονται εκδηλώσεις.

Σήμερα το παλιό γεφύρι, το οποίο μέχρι το 1911, που κατασκευάστηκαν τα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακιού, ήταν το μοναδικό πέρασμα του Αχελώου για ολόκληρη την περιοχή, βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, σε βάθος περίπου 100 μέτρων.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Η σύγχρονη γέφυρα της Τατάρνας αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να θαυμάσουν το εντυπωσιακό οικοδόμημα και το πράσινο τοπίο.
πηγη .pronews.gr

Το άρθρο Η εντυπωσιακή γέφυρα της Δυτικής Ελλάδας που έχει «σπάσει» παγκόσμια ρεκόρ (βίντεο) εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – Xiromeropress.gr.