Ετοιμάζουν «τυράκια» και προνόμια για τους εμβολιασμένους;

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε αυτό που ακούγεται εδώ και καιρό, πως Επιτροπή και κυβέρνηση ετοιμάζονται να προσφέρουν συγκεκριμένα προνόμια προς τους πολίτες που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το ζήτημα αυτό, δηλαδή η προσπάθεια να υπάρξουν «τυράκια» προς τους πολίτες ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων, αλλά και την συνταγματικότητα πίσω από μια τέτοια διάκριση.

Η κ. Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και για το εάν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα και ειδικά κίνητρα και αντικίνητρα και απάντησε λέγοντας:

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε τα ποσοστά των εμβολιασμών να είναι υψηλότερα. Και ελπίζω ότι όπως θα περνάει ο καιρός και ακόμα και αυτοί που έχουν αγωνία θα πεισθούν από τα εκατομμύρια εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, να προσέλθουν να εμβολιαστούν.


Σαφώς και έχουν συζητηθεί τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες. Δεν είναι κίνητρα και αντικίνητρα, αλλά πραγματικά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες.

Και σήμερα πάλι το συζητήσαμε. Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Και σε συνεργασία οι δύο Επιτροπές φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα κίνητρα – συγγνώμη, δεν είναι ακριβώς κίνητρα, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, να πω την αλήθεια – για τα οφέλη που θα έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν – πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε – σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα. Είναι κάτι το οποίο όμως ακόμα είναι υπό διαμόρφωση και μόλις το έχουμε έτοιμο θα σας το ανακοινώσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού προέβη σε αντίστοιχες δηλώσεις που επίσης προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις.

Ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, συνέδεσε την πληρότητα στα θέατρα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συναρτηθεί με τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Δηλαδή όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας και όταν αρχίσουμε να αποκτούμε αυτά τα πιστοποιητικά ή διαβατήρια εμβολιασμού, αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι θα… έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πληρότητα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να απολαμβάνουν περισσότερες δραστηριότητες όσοι είναι εμβολιασμένοι. «Εμείς θα το προτείνουμε και θεωρώ ότι έχει μια λογική» τόνισε.