Επιτροπή Αγώνα: Κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ για το ΠΔ της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας

Ημερομηνία 27/3/2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


Κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ για το ΠΔ της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.


Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), από τη Δικηγόρο του Δήμου Ξηρομέρου κα Άνθη Γιαννούλου, η αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) (αρ. φύλλου 25, Τεύχος Τέταρτο 23/01/2023), που αφορά την ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Μετά από δυόμιση χρόνια αγώνων, έντονων προσπαθειών και εκπόνησης εμπεριστατωμένων μελετών, ώστε να πείσουμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφαιρέσουν από τον σχεδιασμό της ΠΟΑΥ το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό, με μοναδικούς υπεύθυνους, την Κυβέρνηση της Ν.Δ που νομοθέτησε και τα πολιτικά κόμματα ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ, που υπηρέτησαν, τελικώς, καθαρά και απροκάλυπτα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αγνοήθηκαν προκλητικά προηγούμενες αποφάσεις τις Πολιτείας, που χαρακτήριζαν την περιοχή ως ιδανική για παραθεριστική κατοικία, ήπιας τουριστικής αξιοποίησης και αναψυχής των πολιτών του Νομού. Αγνόησαν το ίδιο το χωροταξικό του 2011, που δεν περιλάμβανε στην ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακού – Μύτικα. Αγνοήθηκαν επίσης προτάσεις και επιχειρήματα του Δήμου Ξηρομέρου, όπως και φορέων της τοπικής κοινωνίας για ελεύθερες και καθαρές παραλίες και ακτές.

Η προσφυγή μας στο ΣτΕ, πριν αυτής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια που θα ακολουθήσει, αποτελεί την ελπίδα για δικαίωση, των νόμιμων και ατράνταχτων επιχειρημάτων μας, που η εκτελεστική εξουσία σκοπίμως δεν ήθελε να δει.

Η δικαιοσύνη, είναι το αποκούμπι του πολίτη για να βρει το δίκιο του και εμείς προσφεύγοντας στο ανώτατο όργανο της, ελπίζουμε για πλήρη δικαίωση και άρση του παραλογισμού.

Η νομική ομάδα του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής την κα Ανθή Γιαννούλου που εκπροσωπεί τον Δήμο Ξηρομέρου, τον κο Βασίλειο Δωροβίνη που εκπροσωπεί ιδιώτη-επιχειρηματία του Καλάμου, αμφότεροι Δικηγόροι παρ΄ Αρειω Πάγω, όπως και οι κ.κ Αλέξανδρος Σάββας τέως Πρόεδρος Εφετών και Αλέξανδρος Φραίμης, Δικηγόρος παρ´ Αρείω Πάγω, που σαν συμπατριώτες προσέφεραν εθελοντικά και ακούραστα τις υπηρεσίες τους, συνέταξαν και κατέθεσαν από κοινού ένα πλήρες δικόγραφο, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την νίκη, την δικαίωση και την αποκατάστασης της νομιμότητας.

Το δικόγραφο αυτό συνυπέγραψαν μαζί με τον Δήμο Ξηρομέρου:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πόρου, η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝΣΥ), η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) και ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος “Η ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ”.

Δικό της ξεχωριστό δικόγραφο για ακύρωση του ΠΔ, κατέθεσε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όλους τους παραπάνω τους ευχαριστούμε θερμά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες όμως απευθύνουμε στους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που με υπευθυνότητα, για το μέλλον του τόπου μας υπέγραψαν την αίτηση ακύρωσης και σε εκείνους που ήθελαν αλλά για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν.

Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο κο Γιάννη Τριανταφυλλάκη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και όλους τους τοπικούς συλλόγους και τα κοινοτικά συμβούλια, που επέλεξαν να στηρίξουν και να σταθούν δίπλα στην Επιτροπή Αγώνα, σε όλη τη διαδρομή μέχρι και σήμερα.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες

Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ.
Θα σταματήσει μόνο όταν δικαιωθούν τα αιτήματα μας, διαφορετικά το ΠΔ όλοι μαζί θα πρέπει να το ακυρώσουμε στην πράξη:

Γιατί ο τόπος μας είναι η ανάσα μας και χωρίς ανάσα δεν υπάρχει ζωή.
Συνεχίζουμε…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ