Επισκέπτες φοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυσιολάτρες και περιηγητές, γνωρίζουν από κοντά το σπάνιο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου.

Ημερομηνία 7-6-2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τη διοργάνωση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκδήλωσης της Ευρώπης #EUGreenWeek που λαμβάνει χώρα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο,…… ο Δήμος Ξηρομέρου υποδέχεται τους επισκέπτες φοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυσιολάτρες και περιηγητές που ήρθαν από την Αθήνα για να γνωρίσουν το σπάνιο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και τις βελανιδιές που στην αρχαιότητα αποτελούσαν το ιερό δέντρο του Δία.
Μετά την πορεία στο δάσος, συζητήσαμε στην δροσιά κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου της Σκουρτούς, για την χλωρίδα του βελανιδοδάσους και την ανάγκη δημιουργίας μονοπατιών και περιηγητικών διαδρομών, που θα αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά.
Τους 50 περίπου φοιτητές του ΓΠΑ, συνόδευσαν οι Νικόλαος Εμμανουήλ Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και η Διδάκτωρ κα Πάνου Ελένη
Τους περιηγητές συνόδεψαν η κα Χαρίτου Παρθενία Πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ και εκ μέρους του Δήμου Ξηρομέρου η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Χριστίνα Πέττα-Τάπραντζη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκουρτούς κ. Στάμος Τζογάνης, ο Πρόεδρος της Μαχαιράς κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης και κάτοικοι της Σκουρτούς.
Ο κ. Κορτσαλής Αναστάσιος ανέβηκε στο βελανιδοδάσος ψηλά και έφερε Παιωνία, Αμάραντο και άλλα φυτά.


Στόχος του Δήμου Ξηρομέρου είναι:
η προστασία του Βελανιδοδάσους με την ανάδειξη του ως προστατευόμενου τοπίου βάσει του Νόμου 1650/1986, με απαραίτητη κατόπιν της εκπόνησης μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης,
η αξιοποίηση του μέσα από πολυποίκιλες δράσεις και δημιουργία υποδομών, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παρατηρητήρια, πυροφυλάκια, περίπτερα πληροφόρησης κ.α,
η επισκεψιμότητα του ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου να καταστεί προορισμός και το μοναδικό αυτό δάσος που διαθέτουμε να μπορεί να καταστεί μοχλός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή, με απαραίτητη προϋπόθεση την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς δάσος και άνθρωπος πρέπει να επιβιώσουν μαζί.
Ευχαριστούμε την δραστήρια φίλη μας Πρόεδρο της ΕΠΠ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ Παρθενία Χαρίτου, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την επίσκεψη καθώς και τους συνοδούς.

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου