Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξελίξεις με νέα ημερομηνία για αίτηση

Στις 20 Δεκεμβρίου έρχεται η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ!

Έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα ιδιαίτερες εξελίξεις όσον αφορά τη νέα ημερομηνία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 είναι ανοιχτή η πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Νέα ημερομηνία για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες
Το πρ΄΄ογραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μέχρι τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 είναι ανοιχτή η πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Το πρ΄΄ογραμμα συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, υπάγεται στο υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η ημερομηνία της 15ης Απριλίου προβλέπεται στην τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος, το οποίο αρχικά ήταν ανοικτό για υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται ακόμα πως τα απαιτούμενα αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος) κατά περίπτωση, υποβάλλονται, για όλες τις αιτήσεις, επίσης έως τις 15 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται δε, ότι οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Ηλεκτρικές συσκευές: Με επιδότηση και κουπόνια, η Ε.Ε. στήνει ένα νέο πρόγραμμα για να σώσει το περιβάλλον από τις οικιακές συσκευές. Πότε ξεκινά, τι θα ισχύει. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Μία νέα οδηγία θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές και θα δίνει νέα κίνητρα, αλλά όχι για αγορά. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» που δόθηκε πέρσι για αντικατάσταση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, αφού φαίνεται πως τελικά… κάνουν κακό στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα νεότερα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει νέα οδηγία που θα παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις συσκευές τους που χαλάνε με πιο οικονομικό τρόπο, αντί να σπεύδουν και να την αλλάζουν.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», και καλό αυτό θα κάνει στο περιβάλλον, αλλά και οι καταναλωτές θα ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Πιο αναλυτικά, πριν από μερικές ημέρες, επετεύχθη συμφωνία για τη σχετική οδηγία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αλλά τώρα θα πρέπει να ψηφιστεί και επίσημα.

Πότε ξεκινάνε τα κουπόνια για τις ηλεκτρικές συσκευές

Με το που εκδοθεί επίσημα και η οδηγία, τότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κουπόνια επισκευής για ηλεκτρικές συσκευές – Τα κριτήρια

Θα μπορεί κανείς να λάβει φθηνότερη επισκευή με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Επέκταση της νόμιμης εγγύησης: Καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συσκευές τους μέσα στη νόμιμη εγγύηση θα έχουν δικαίωμα για επέκταση της εγγύησης κατά ένα έτος αν επιλέξουν την επισκευή του προϊόντος.
Διασφάλιση επισκευής μετά τη λήξη της εγγύησης: Μετά τη λήξη της εγγύησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητήσουν επισκευή των συσκευών τους με πιο εύκολο και φθηνότερο τρόπο, ειδικά για συσκευές τεχνικώς επισκευάσιμες (τάμπλετ, smartphones, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων κ.ά).
Διαφάνεια και πρόσβαση σε ανταλλακτικά: Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες επισκευής και τις τιμές τους για τις πιο συνηθισμένες εργασίες.
Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας επισκευών: Μια ενιαία πλατφόρμα θα διευκολύνει τους καταναλωτές να βρίσκουν επισκευαστές και υπηρεσίες επισκευής σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στο «περίμενε» οι πληρωμές για το «Αλλάζω Συσκευή»

Πάνω από 8 μήνες, δηλαδή, από το Μάιο του 2023 έχουν να δουν το «χρώμα του χρήματος» δεκάδες επιχειρήσεις που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που, βέβαια, έχει κλείσει από πέρυσι το φθινόπωρο.

Μάλιστα, συνεταιριστικές αλυσίδες, όπως η Welcome Stores, φέρεται, να έχουν ήδη στείλει τα σχετικά «μηνύματα» στο ΥΠΕΝ.

Ανάλογα κινούνται και οι υπόλοιπες κι αυτό συμβαίνει την ώρα που τα συλλογικά σχήματα, προβάλλονται από την κυβέρνηση ως λύση για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπονομεύονται από την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών.

Όπως τονίζεται με έμφαση από παράγοντες του κλάδου το όλο πρόγραμμα έτρεξε «με ξένα κόλλυβα» τονίζοντας ότι «έβαλαν πλάτη χωρίς αντίκρισμα», καθώς έχουν ήδη δώσει συσκευές πολλών χιλιάδων ευρώ χωρίς να έχουν λάβει τα χρήματα από το υπουργείο.

Onlinepress

Το άρθρο Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξελίξεις με νέα ημερομηνία για αίτηση εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – Xiromeropress.gr.