ΕΝΦΙΑ:Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών .

 

Πρεμιέρα» σήμερα (10/5) για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα TAXIS, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

H πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή. Η εξόφληση του λογαριασμού θα γίνει σε δέκα συνολικά δόσεις, με την τελευταία να προγραμματίζεται έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Χρ. Σταϊκούρας: Μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ εφέτος ο φόρος

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος εφέτος κατά 380 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, βεβαιώνεται συνολικός φόρος 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τον υπουργό, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Πως υπολογίζονται οι μειώσεις

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μειώσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνονται ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, κατά 30% 

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, κατά 25%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, κατά 20%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, κατά 15%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, κατά 10%

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ. Για να το εντοπίσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1. Θα επισκεφθείτε την αρχική σελίδα myAADE.

2. Θα επιλέξετε το παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Θα επιλέξετε τις «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Θα επιλέξετε τη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Αφού εισέλθετε στην σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9, θα προσθέσετε τους κωδικούς Taxisnet.

6. Τέλος, θα επιλέξετε το έτος 2022 και θα αποκτήσετε πρόσβαση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Οι αλλαγές και στα έντυπα

Στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Επιπλέον θα αναγράφεται ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος θα αναγράφονται οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Το άρθρο ΕΝΦΙΑ:Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών . εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.