Ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέμμα θα εισπράττουν οι νέοι αγρότες

Ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέμμα θα εισπράττουν οι νέοι αγρότες κατά την περίοδο της ΚΑΠ 2023-2027.

Η χώρα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της να συμβάλλει στον ειδικό στόχο «προσέλκυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και διευκόλυνσης της ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές», θα διαθέτει τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων της από τις άμεσες ενισχύσεις στους νέους γεωργούς, που εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση.

Όπως αναφέρει ο φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, η συµπληρωµατική ενίσχυση στους νέους αγρότες, θα χορηγηθεί όχι µόνο για τα στρέμματα για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώµατα ενίσχυσης αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιµα που δηλώνουν.

Δικαιούχοι είναι νέοι κάτω των 40 ετών που έχουν μπει στη γεωργία τα τελευταία 5 χρόνια.

Η στήριξη χορηγείται ως ετήσια πληρωμή ανά επιλέξιμο στρέμμα και θα μπορεί να έχει πενταετή διάρκεια αλλά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2027, επισημαίνει η Κομισιόν.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να διαθέτουν είτε επίπεδο γνώσεων απόφοιτου από Επαγγελματική Σχολή ή Λύκειο είτε εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου απολυτήριου γυμνασίου. Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα.

Η παρέμβαση αυτή, που χορηγείται στο πλαίσιο του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ, λειτουργεί συμπληρωματικά με την ενίσχυση για το Πρόγραμμα «Εγκατάσταση νέων γεωργών και σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων» του Πυλώνα ΙΙ που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Η ενίσχυση του Πυλώνα ΙΙ υποστηρίζει την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών, ενώ η ενίσχυση του Πυλώνα Ι συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το ετήσιο ποσό για συμπληρωματική ενίσχυση νέων γεωργών την περίοδο 2023-2027 θα ανέρχεται σε 28.000.000 ευρώ. Ακόμη 28.749.801 ευρώ θα διατεθούν για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του προγράμματος από το ΠΑΑ.

Παϊσιάδης Σταύρος

Το άρθρο Ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέμμα θα εισπράττουν οι νέοι αγρότες εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.