Εκτός του σχεδίου ΠΟΥ για καθολική πρόσβαση στα φάρμακα η Ελλαδα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


Την αντίδραση και την απορία του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στο σχέδιο Κόστα Ρίκα του ΠΟΥ.

Στις 29 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κόστα Ρίκα ενεργοποίησαν την πλατοφόρμα που στοχεύει να εξαλείψει τις ανισότητες πρόσβασης σε θεραπείες και μηχανισμούς καταπολέμησης του COVID-19. Ειδικότερα, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατατέθηκε από πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ, ψήφισμα για πατέντες στα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, γνωστό και ως “Σχέδιο Κόστα-Ρίκα”. 
Οι πρόεδροι της Κόστα Ρίκα και της Χιλής, Κάρλος Κεσάδα και Σεμπάστιαν Πινέρα αντίστοιχα μαζί με τον πρόεδρο του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόοδο στην κατασκευή μίας τεχνολογικής πλατφόρμας που θα άρει τα εμπόδια πρόσβασης σε αποτελεσματικά εμβόλια, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας που καταπολεμούν τον COVID-19. Την ιδέα πρότεινε η Κόστα Ρίκα κατά το ξεκίνημα της πανδημίας και τώρα πολλές χώρες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Διαβάστε για το σχέδιο Κόστα Ρίκα

Ωστόσο, όπως καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επίκαιρης ερώτησης του Ανδρέα Ξανθού, ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να μην συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στις χώρες που συνυπογράφουν το τελικό σχέδιο για την πρόσβαση στα φάρμακα-εμβόλια – τεχνολογίες υγείας που αφορούν τη λοίμωξη covid-19 παρά τη στήριξη που παρείχε στο αρχικό ψήφισμα της ΓΣ του ΠΟΥ».
Ο κ. Ξανθός στην επίκαιρη ερώτηση του υποστηρίζει ότι η «δημιουργία νέων υγειονομικών ανισοτήτων με αφορμή την πανδημία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και με δεδομένο ότι η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν πρωταγωνίστησε σε πρωτοβουλίες διακρατικών συνεργασιών για την εγγυημένη και οικονομικά βιώσιμη πρόσβαση των ευρωπαϊκών χωρών του ευρωπαϊκού νότου και των ασθενών τους στη φαρμακευτική καινοτομία (“Συμμαχία της Βαλέτα”)».
Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόνο 4 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) συνυπογράφουν το σχέδιο, παρότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της υποστήριξαν το αρχικό ψήφισμα στη ΓΣ του ΠΟΥ.
Ο κ. Ξανθός θεωρεί ότι «το προτεινόμενο σχέδιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη χώρα μας και την ευχερή πρόσβαση των πολιτών στα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέσα, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση παγκόσμιας αλληλεγγύης και αμφισβήτησης των διεθνών ισορροπιών στη φαρμακευτική αγορά» παρόλο που ο ίδιος προσθέτει ότι η «τελική συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο ΠΟΥ στις 29/5 και προβλέπει εθελοντική συμμετοχή των χωρών και των εταιρειών στο «εργαλείο πρόσβασης», είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών».
Στις 29 Μαΐου οι χώρες που συνυπόγραφαν το σχέδιο ήταν οι εξής 30: Αργεντινή, Μπανγκλαντεζ, Μπαρμπέιντος, Μπελίζε, Βραζιλία, Χιλή, Δομινικανική Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ινδονησία, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μεξικό, Μοζαμβίκη, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστά, Παλάου, Περού, Παναμάς, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νότια Αφρική, Σουδάν, Ολλανδία, Τιμόρ-Λέστε και η Ουρουγουάη

Άρθρο από:https://xiromeritis.blogspot.com/