ΔΤ: ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός: 375 εκατ. € για το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας με στόχο τη βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο κουμπαράς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας έχει  πολλά χρήματα και αυτό από μόνο του φτάνει για να δικαιολογηθεί η βιασύνη και η πρεμούρα για όλο αυτό τον πρόχειρο και παντελώς λαθεμένο σχεδιασμό, της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, ο οποίος περιλαμβάνει λαθεμένα το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, που ποτέ και πουθενά στο παρελθόν δεν προβλεπόταν!!!
Ο κ. Λιβανός βάζει ένα ωραίο αλλά ανύπαρκτο περιτύλιγμα γύρω απ’ όλο αυτό: «…βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία», τα οποία όλα αυτά που αναφέρει ο συμπατριώτης μας Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.

Τι υπάρχει;
  • Απουσία του Θαλάσσιου Χωραταξικού Σχεδιασμού, που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας και από 31 Μαρτίου 2021 είμαστε εκτός προθεσμίας υλοποίησης του. ‘Ετσι δεν λαμβάνεται υπόψη η διάδραση/αλληλεπίδραση γης-θάλασσας και για τον παράκτιο χώρο δεν λαμβάνεται υπόψη η «Ολοκληρωμένη διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» (ICZM), που αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο».
  • Απουσία του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος πρέπει να προηγείται από τα επιμέρους ειδικά χωροταξικά.
  • Επιμονή σε ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσπίστηκε το 2011, πάσχει πολλαπλώς και ήδη θα έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί, με εκπόνησή του από την Ελληνική Πολιτεία και όχι από τους ιχθυοκαλλιεργητές (όπως το προηγούμενο) και με συμμετοχή και δεσμευτική γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
  • Μία σοβαρή υποβάθμιση των περιοχών Natura, που σε άλλες χώρες προστατεύονται και η διατήρηση τους σε καλή κατάσταση φέρνει πλούτο και πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας (Δεκέμβριος 2020), όχι κατόπιν καταγγελιών, αλλά απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Μία σοβαρή επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως αυτή εντοπίζεται από ένα αναγνωρισμένο και αξιόπιστο φορέα, όπως το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος, και όπως σαφώς καταδεικνύουν δεδομένα που φιλοξενούνται σε Ανοικτές Ευρωπαϊκές Βάσεις Δεδομένων.
  • Ένα λαθεμένο εδώ και πολλά χρόνια  μοντέλο ιχθυοκαλλιεργειών, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
  • Απουσία μιας Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους.
Αυτά υπάρχουν και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν είναι αρκετά για να κάνουν την Ελληνική Πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά και να πράξει τα δέοντα και σωστά.
Ως πότε θα κάνουμε τα ίδια λάθη;;;;;
———————————
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβανός: 375 εκατ. € για το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας με στόχο τη βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.

Δόθηκε σε διαβούλευση το Σχέδιο
Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο διαβούλευσης του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ύψους 374.995.903 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών (ΕΤΘΑΥ) για το οποίο έχει εκδοθεί ο Κανονισμός (ΕΕ) 1139/2021.

Διαβάστε παρακάτω την συνέχεια …..