Δεν έχει τέλος το ολλανδικό “Κιλελέρ”! «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα»

Οι αγρότες στην Ολλανδία διαμαρτύρονται σε μια κλίμακα ανήκουστη στη χώρα τους εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Είναι έξαλλοι για μια κυβερνητική πρόταση που μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς από αυτούς. Οι Ολλανδοί αγρότες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αρπάξει την πολύτιμη γεωργική τους γη. Διαμαρτύρονται υπό το σύνθημα «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα» για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της εγκατάλειψης της ανεξαρτησίας του εγχώριου εφοδιασμού τροφίμων για να βασιστούν στις εισαγωγές.

Σε τελευταία εξέλιξη, οι Ολλανδοί αγρότες πολιορκούν τον δήμο του Veldhoven. Ο κόσμος μπορεί να ζήσει χωρίς πολιτικούς, αλλά όχι χωρίς αγρότες είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Καθώς το σύννεφο της επισιτιστικής κρίσης ταλανίζει τους ειδικούς, τους πολιτικούς και την επικαιρότητα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, τα “Κίτρινα Γιλέκα” της Ολλανδίας, οι αγρότες, φαίνονται αποφασισμένοι και αρνούνται να υποχωρήσουν στην κυβέρνηση, θέτοντας και το κρίσιμο ερώτημα της λαϊκής δύναμης ως ραχοκοκαλιά μιας οικονομίας απέναντι στην πολιτική ελίτ.

Η αιτία της κρίσης είναι μια απόφαση του 2019 από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ολλανδίας. Αποφάνθηκε ότι τα μέτρα που είχε λάβει η ολλανδική κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας του αζώτου δεν ήταν σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιούνιο, η ολλανδική κυβέρνηση απάντησε στην απόφαση του δικαστηρίου με μια πρόταση που λέει ότι η μείωση του αριθμού των ζώων στη χώρα είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αζώτου. Η αζωτούχα αμμωνία παράγεται από τα ζώα.

Οι αγρότες άρχισαν να διαμαρτύρονται μετά την απόφαση του δικαστηρίου το 2019, αλλά το θέμα πήγε ως επί το πλείστον στο πίσω μέρος όταν χτύπησε η πανδημία. Η κυβέρνηση πρόσφερε εθελοντικές εξαγορές αγροκτημάτων, αλλά υπήρξε μικρή απορρόφηση.

Το πρόβλημα ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μια κυβερνητική έκθεση που διέρρευσε παρουσίασε πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών πωλήσεων αγροκτημάτων. Τον Ιούνιο, η Christianne van der Wal, υπουργός φύσης και αζώτου του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε: «Το ότι χρειάζονται ισχυρά μέτρα είναι γεγονός. Οι εκπομπές αζώτου πρέπει να μειωθούν».

Αυτό ώθησε τους αγρότες να αρχίσουν εκ νέου τις διαμαρτυρίες. Ανέπτυξαν τρακτέρ για να μπλοκάρουν τα κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ. Αυτό οδήγησε γρήγορα σε άδεια ράφια. Οι αγρότες λένε ότι αυτό δίνει στους ανθρώπους μια αντίληψη για το τι θα συμβεί όταν κλείσουν οι ολλανδικές φάρμες.

Οι αγρότες έχουν επίσης μπλοκάρει αυτοκινητόδρομους και παρκάρουν τα τρακτέρ τους έξω από επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι εκπέμπουν περισσότερο οξείδιο του αζώτου και αμμωνία του αζώτου από ό,τι αυτοί. «Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε, αλλά με έναν τρόπο που η Ολλανδία δεν έχει ξαναδεί!» είπε ο αγρότης William Schoonhoven σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου στην πόλη Eerbeek στις 8 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει συνομιλίες, αλλά έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αζώτου δεν είναι ανοιχτός προς συζήτηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες αρνήθηκαν να έρθουν στο τραπέζι.

Πολλοί από τους αγρότες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις εκπομπές αζώτου ως κάλυψη για μια αρπαγή γης. Η Ολλανδία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης και η αξία της γεωργικής γης είναι αστρονομική. Μερικοί από αυτούς έχουν επισημάνει μια συμφωνία του ΟΗΕ που ονομάζεται Ατζέντα 2030, η οποία θα αναμόρφωσε την ολλανδική οικονομία, αλλά απαιτεί μεγάλη έκταση για να επιτύχει τους στόχους της.

Ο βουλευτής Gideon van Meijeren του ακροδεξιού κόμματος Forum for Democracy διατύπωσε αυτή την άποψη σε μια ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο:

Η πολιτική για το άζωτο δεν αφορά τη φύση, αφορά τη γη των αγροτών. Το υπουργικό συμβούλιο έχει δεσμευτεί σε μια διεθνή Ατζέντα 2030 και για την εκτέλεσή της απαιτούνται πολλά μέρη γης. Για να επιτευχθούν οι λεγόμενοι κλιματικοί στόχοι, πρέπει να κατασκευαστούν χιλιάδες μεγάλες ανεμογεννήτριες έως το 2030. Θέλουν επίσης να χτίσουν 1 εκατομμύριο κατοικίες έως το 2030, για άτομα που δεν βρίσκονται ακόμη στην Ολλανδία. Χρειάζεται γη για αυτό…. Το κράτος δεν το έχει, αλλά οι αγρότες. Τα δύο τρίτα της γης στην Ολλανδία χρησιμοποιούνται από τον αγροτικό τομέα – γη την οποία το υπουργικό συμβούλιο έχει βάλει στο στόχαστρό του.

Εν τω μεταξύ, τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αντέγραψαν την πρακτική των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να εκτοπίζουν τους λεγόμενους ειδικούς για να φιμώσουν τη διαφωνία. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το κλείσιμό τους είναι επικίνδυνο γιατί η χώρα θα χάσει την ανεξαρτησία της στον εφοδιασμό τροφίμων. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ενημερώσει το ολλανδικό κοινό ότι δεν έχει διαφορά εάν τα τρόφιμα παράγονται εγχώρια ή εισάγονται.

Εάν οι αγρότες συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, μπορεί ακόμα και να επικρατήσουν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία δεν βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Στην ετήσια διάσκεψη του κόμματός του τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ μιας πρότασης για την καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης.

Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρεύσει εξαιτίας αυτών των αγροτικών διαδηλώσεων, θα πυροδοτήσει νέες εκλογές.

pentapostagma.gr

Το άρθρο Δεν έχει τέλος το ολλανδικό “Κιλελέρ”! «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα» εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.