Δασωμένοι αγροί: Πώς θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε χωράφια – Αναλυτικός οδηγός

Δασωμένοι αγροί: Τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν 6,8 εκατ. εκτάσεις δασωμένων αγρών χωρίς το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας και έτσι δίχως πλέον να τις διεκδικεί, δίνει η πρόσφατη απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά. Μάλιστα, η ρύθμιση θα ολοκληρωθεί με fast track διαδικασίες αφενός για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες και αφετέρου για να λυθεί ένα ακόμη αγκάθι που καθυστερούσε το έργο των δασικών χαρτών.

 

Οπως εξηγούν πηγές από τον τεχνικό κόσμο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι πρότινος με δεμένα χέρια και δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη γη τους.

Στην πράξη, με τη ρύθμιση δίνεται η λύση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των αγροτικών εκτάσεων που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειάς τους αλλά και η ρύθμιση της προστασίας και διαχείρισης αυτών ανάλογα με τη μορφή που φέρουν σήμερα, δηλαδή αν πρόκειται για δάση ή για δασικές εκτάσεις. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες παύει να είναι σύνθετη, δεδομένου ότι σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και με το Ε9 θα αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον.

Aεροφωτογραφίες

Με τα νέα δεδομένα, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το κράτος δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται, ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει στρεμματικό όριο στην έκταση που θα μπορεί να αλλάξει χρήση σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασική έκταση. Ειδικότερα, εκτάσεις έως 30 στρέμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους. Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα.

Η απόφαση για τους δασωμένους αγρούς φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά

Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται με τις νέες νομοθετικές διατάξεις για τους δασωμένους αγρούς; Σύμφωνα με τα όσα αναλύει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η τοπογράφος-πολεοδόμος-μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, αποχαρακτηρίζονται:

1 Αγροί που άλλαξαν μορφή. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

3 Εκτάσεις με εμβαδόν έως 30 στρέμματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους.

Το άρθρο Δασωμένοι αγροί: Πώς θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας σε χωράφια – Αναλυτικός οδηγός εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.