Γιώργος Παληγεώργος: Η κοινοβουλευτική φωνή της σύγχρονης κινηματικής αριστεράς

Η κοινοβουλευτική φωνή της σύγχρονης κινηματικής αριστεράς

Μετά τη βαριά πολιτική και κοινωνική καταχνιά των τελευταίων 13 χρόνων, διαφαίνεται η ανάγκη για έκφραση μιας αριστερής πολιτικής με παρόν και μέλλον στον αντίποδα του ισοπεδωτικού οικονομικού φιλελευθερισμού που εκφράζει με ακραίο τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά, που με κάποιες καλλωπιστικές διατυπώσεις, υποστηρίζουν πιστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και με κάποιες υποκριτικές κραυγές η, μεταξύ Ν.Δ. κι ακροδεξιάς παραφυάδα, «Ελληνική Λύση».

Η κατακερματισμένη Αριστερά, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ (2015) και τη μετάλλαξή του σε κεντρώο συντηρητικό πολυσυλλεκτικό μόρφωμα, πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική Αριστερά που ποτέ δεν έπαψε να αγωνιά στις συμπληγάδες των δύσκολων πολιτικά χρόνων που η Ελλάδα συνθλίβεται από τις μνημονιακές πολιτικές, που ακόμα συνεχίζονται με άλλο μανδύα.

Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος *

Τη μεγάλη αναγκαιότητα για συγκρότηση ενός μεγάλου κινηματικού και εκλογικού αριστερού μετώπου που αναζητά η Ελληνική κοινωνία τόλμησε η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-Ανυπότακτη Αριστερά καλώντας σε ένα μεγάλο Πολιτικό Μέτωπο που με τους δημοκρατικούς πολίτες θα αμυνθεί απέναντι στη λαίλαπα που συνεχίζεται και που θα διεκδικήσει ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια.

Κάποιες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δείχνοντας αγοραφοβική συμπεριφορά, προτίμησαν το μελαγχολικό τους δρόμο, μακριά απ’ τις μεγάλες κι ελπιδοφόρες πολιτικές συναντήσεις, αιμορραγώντας σε στείρες προσπάθειες(Σέχτες).

Το ΚΚΕ που θα όφειλε με πολιτική γενναιότητα να συμβάλλει στην ένωση της μεγάλης Αριστεράς περιφρονεί την αναγκαιότητα, ταυτίζοντας την πολιτική του μοναχικότητα με μια μοναδικότητά του ως πιστό σε μια (αδιατύπωτη) απαράβατη θρησκευτική εντολή.

Οι πολλοί αγωνιούντες δημοκρατικοί Έλληνες πολίτες θέλουν ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα τέτοιο ενωτικό κάλεσμα κι ανοίγονται κι εκφράζονται κι ελπίζουν και κινητοποιούνται ξανά!

Το ΜΕΡΑ 25 –ήδη στη βουλή- ήταν απ’ τις πολιτικές δυνάμεις που κινήθηκαν θετικά κι ανταποκρίθηκαν, με πολιτικό ρεαλισμό, στα κελεύσματα των καιρών!

Έτσι η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-Ανυπότακτη Αριστερά με κάποιες πολιτικές συλλογικότητες και ανεξάρτητες αριστερές προσωπικότητες μαζί με το ΜΕΡΑ 25 προχώρησαν σε κινηματική, συνδικαλιστική αλλά και εκλογική συνεργασία με το όνομα ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη!

Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θα εμπλέκει και τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκλογική συμμαχία. Με επίκεντρο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά.

  • Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος
  • Διεκδίκηση βαθιάς διαγραφής δημοσίου χρέους
  • Προετοιμασία για την έξοδο από την ευρωζώνη και τη ρήξη με την ολιγαρχική, αντιδημοκρατική ΕΕ που δεν μεταρρυθμίζεται, δεν αλλάζει, αλλά ανατρέπεται
  • Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας

Η πιθανότητα να συνεργαστούν τα 3 μνημονιακά κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αγγίζει τη βεβαιότητα. Έτσι θα μοιράσουν τα κυβερνητικά οφίκια, νομίζοντας ότι έτσι θα κρύψουν τα κομματικά τους κρίματα, μιας κι όλοι τους μαζί θ’ αποφασίσουν και θα εφαρμόσουν τις προσεχείς βάρβαρες πολιτικές.

Οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες θα δουν, θα ανταποκριθούν και θα στηρίξουν αυτήν την προοπτική. Η αντίσταση χρειάζεται και κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που θα τονώνει το μεγάλο κοινωνικό ακροατήριο. Η κοινωνία και η χώρα έχει επιλογή και θα στηρίξει ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη!

*Ο Γιώργος Παληγεώργος είναι Γραμματέας της Ν.Ε. Αιτ/νίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΙΤΗΤΑΣ-Ανυπότακτης Αριστεράς