Αρχαία Βατία – Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου, Μνημεία που χρήζουν συντήρησης, καθαρισμού και αποκατάστασης

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 κλιμάκιο μελών του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας, μετά από πρόσκληση κατοίκων του χωριού Ριζοβουνίου, επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βατίας καθώς και την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου που βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου…..

Η Βατία υπήρξε σημαντική αποικία των Ηλείων που ιδρύθηκε στο τέλος του 8ου με αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. ώστε να ελεγχθούν οι χερσαίοι εμπορικοί οδοί και οι πλωτές διαδρομές.

Τα ερείπια της Αρχαίας Βατίας και της ακρόπολης της, βρίσκονται κοντά στο χωριό Ριζοβούνι του Ν. Πρέβεζας στο λόφο Καστρί.

Δυστυχώς όμως έχει γίνει ένας ακόμη εγκαταλειμμένος αρχαιολογικός χώρος που έχει αφεθεί στην τύχη του, στα καιρικά φαινόμενα και στην φθορά του χρόνου.

Η αυτοφυής άναρχη βλάστηση έχει καταστήσει τον αρχαιολογικό χώρο σχεδόν απροσπέλαστο.

Εντός της ακρόπολης υπάρχει η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, το καθολικό της Μονής είναι ένας υπέροχος ναός με εκπληκτικές αγιογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν το 1670.

Δίπλα και σε κοντινή απόσταση, τα ερειπωμένα μοναστηριακά κτίσματα, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχή το 1944, που ως αποτέλεσμα είχαν και την οριστική εγκατάλειψη της Μονής.

Ο σημαντικός αυτός αγιογραφικός διάκοσμος χρείζει άμεσης συντήρησης καθώς άμεση πρέπει να είναι και η αποκατάσταση των μοναστηριακών κτισμάτων, τα οποία έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση των συναρμόδιων φορέων, Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Ζηρού, Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Λ.Γ.’ Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουν στην ανάδειξη, αποκατάσταση και συντήρηση αυτών των μνημείων, έστω και καθυστερημένα να περισωθούν αυτά τα σημαντικά μνημεία της περιοχής μας πριν είναι πολύ αργά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ριζοβουνίου, Δήμου Ζηρού κ. Δημήτρη Βάσση, την Δημοτική Σύμβουλο κα. Γεωργία Ξώνα καθώς και τον κ. Γρηγόρη Παπαγρηγορίου για την φιλοξενία, ξενάγηση και ενημέρωση.