Απόστολος Κατσιφάρας:Ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα


Δελτίο Τύπου 
Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Υπαίθρου.
Ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα


Βρισκόμαστε στην εποχή της άνοιξης, δηλαδή στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, και πρέπει να σκεφτούμε πως υπάρχει μια κοινωνική ομάδα, αυτή των αγροτών, που όπως και οι περισσότεροι Έλληνες περνούν μια μεγάλη οικονομική στενότητα.
Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία στήριξης για τους αγρότες προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά. Αντ’ αυτού βάζουμε φρένο στα τρόφιμα περιορίζοντας τα σημεία πώλησης τους με αποτέλεσμα να θάβονται και να καταστρέφονται οι παραγωγοί μας και φυσικά ο αγροδιατροφικός τομέας της Ελλάδας. 
Αυτή την εποχή η αγροτική παραγωγή είναι επικεντρωμένη στην πρωιμότητα των λαχανικών, η οποία απαιτεί υψηλό κόστος καλλιέργειας μιας και οι περισσότερες είναι θερμοκηπιακού τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φράουλα, η οποία περίπου στο σύνολο της είναι εξαγώγιμο προϊόν με 70 εκ. € εισροές πόρων, είναι ένα δυναμικό και καινοτόμο προϊόν και πρέπει να ενταχθεί και αυτή στην προστασία των ευπαθών προϊόντων, αντί να πετάγεται στις χωματερές. 
Αντίστοιχα, μεγάλο είναι και το κόστος αποθήκευσης των φρούτων (μήλα αχλάδια ακτινίδια) μιας και απαιτεί τη μακρά διατήρηση τους σε ψυκτικούς θαλάμους με επίσης υψηλό λειτουργικό κόστος. 
Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρή αβεβαιότητα με αρνητικές προοπτικές για τους κτηνοτρόφους με δεδομένο ότι οι εισαγόμενες ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πχ 0,10€ το καλαμπόκι η σόγια κτλ. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να κατρακυλήσουν οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων τους. Η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και για τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας μιας και το 80% της παραγωγής, η οποία συνεχίζεται καθημερινά, σταμάτησε να εξάγεται.
Η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό (αυστηρό και αποτελεσματικό) σύστημα στον τομέα της αγροδιατροφής, που να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και παραγωγών και του υγιούς ανταγωνισμού.


Προτείνουμε – Διεκδικούμε:
  • να δοθεί άμεσα το 70% από τα δικαιώματα των παραγωγών μέσω του ΟΣΔΕ για να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των αγροτών να καλυφθεί το τεράστιο κόστος έναρξης των καλλιεργειών (σπόροι, λιπάσματα, πετρέλαια, ακόμα και ενοίκια χωραφιών κ.α) και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος της άνοιξης 
  • να ενταχθούν οι εργάτες γης με καθεστώς κατά κύριο επάγγελμα αγρότη στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία με αντίστοιχα ευεργετήματα (αποζημίωση, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μείωση κόστους ενέργειας)
  • την αύξηση των ημερών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με συμμετοχή αυστηρά των παραγωγών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν μένει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή των ευπαθών προϊόντων προστατεύοντας τους παραγωγούς από τα δίκτυα μεσαζόντων
  • άμεση έγκριση των αιτήσεων των παραγωγών που λιμνάζουν για διάθεση προϊόντων στη λιανική από τους δήμους (πάγκοι σε λαϊκές αγορές)
  • απορρόφηση μέσω διαφόρων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης των προϊόντων ζωικής προέλευσης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των κτηνοτρόφων αλλά και την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που καλύπτονται από τέτοιες δομές. Δεν αρκεί μόνο η απορρόφηση κάποιον προϊόντων από τα Τ.Ε.Β.Α.
  • άμεση ένταξη των κτηνοτρόφων σε κανονισμό de minimis
  • άμεση καταγραφή από ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ), ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ) κτλ ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που δηλώνονται έτσι ώστε να λάβουμε γνώση για το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση τα στατιστικά που έχουμε σαν χώρα τι απόθεμα και τι ανάγκες καλύπτουμε και τι θα δημιουργηθεί
  • ένταξη των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην αμπελουργία (βρώσιμα και οινοποιήσημα σταφύλια) και έχουν μικρά οινοποιεία όπως επίσης και στην παραγωγή ξηρών καρπών (σταφίδα κτλ) σε πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας
  • άμεσες δράσεις και σχεδιασμό για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που προορίζονταν για εξαγωγή
Διασφαλίζουμε την εγχώρια παραγωγή
Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, την ύπαιθρο. 
Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας.


Καλούμε την περιφερειακή αρχή να καταθέσει συνολικό σχέδιο εργαζόμενη στις προτάσεις μας

Η παράταξη μας είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Άρθρο από:ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ