Αποκατάσταση πρανούς στα Όχθια Παλαίρου: Ομόφωνα «πέρασε» η ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27

Νέα διαδικασία για το έργο ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την πολιτική αντιπαράθεση

ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΛΛΟΝ 

Ομόφωνα πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα η έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για την αποκατάσταση του πρανούς στο δρόμο Παλαίρου – Πογωνιάς στη θέση Όχθια.

Αυτή τη φορά από την Περιφερειακή Αρχή και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας προτάθηκε διαφορετικός τρόπος δημοπράτησης, που από ό,τι φάνηκε ικανοποιεί και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που είχαν αντιδράσει όταν προτάθηκε η διαδικασία του άρθρου 32 παρ.γ του ν.4412. Αυτή τη φορά προτάθηκε η διαδικασία του άρθρου 27 του ιδίου νόμου. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διαδικασία που προκύπτει λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση για ανοικτή διαδικασία.

Η Περιφερειακή Αρχή, όπως και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για το συγκεκριμένο έργο έχουν επικαλεστεί τη φυσική καταστροφή και την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, εξ’ ου και προτάθηκε η κατεπείγουσα διαδικασία.

Οι παρατάξεις όμως των Απ. Κατσιφάρα και Κ. Σπηλιόπουλο αντιτάχθηκαν στη διαδικασία αυτή, μάλιστα η παράταξη Κατσιφάρα σχολίασε τη στάση της ως «προστασία της κρυστάλλινης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος» που επέδειξε εκείνη… αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την παρούσα Περιφερειακή Αρχή. Ενώ πρόσφατα οι επτά περιφερειακοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων από την Αιτωλοακαρνανία κατέθεσαν επερώτηση για το θέμα επικρίνοντας τη διοίκηση της Περιφέρειας για καθυστερήσεις.

Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι και η διαδικασία του άρθρου 27 υπό ορισμένους όρους, όπως η επείγουσα κατάσταση, προβλέπει μια σχετικά γρηγορότερη διαδικασία και μικρότερες προθεσμίες.

Πάντως σε πρόσφατη παρέμβασή του για το θέμα ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης είχε καλέσει την Περιφέρεια να προχωρήσει με τη διαδικασία του άρθρου 32 εκτιμώντας ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν». Εξάλλου, όπως σημείωνε ο ίδιος πρόσφατα σημειώθηκαν νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζημιά που ήδη υπήρχε και η επικοινωνία Παλαίρου – Πογωνιάς σήμερα να γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου από τον κάμπο της Παλαίρου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θ. Μαυρομμάτης πάντως είχε καταλογίσει στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης την καθυστέρηση στο έργο σημειώνοντας ότι «καθυστερεί λόγω της επιλεκτικής μνήμης κάποιων και τελικά, της επιμονής τους σε ένα παλαιοκομματικό παιχνίδι, επιζήμιο για την κοινωνία» και υπενθυμίζοντας ότι «οι διαδικασίες του άρθρου 32 ήταν ακριβώς οι ίδιες που χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν, όταν υπήρξε η καταστροφή στην Κλεισούρα».

Σε κάθε περίπτωση μετά την προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής υπάρχει μια νέα διαδικασία ενόψει και είτε την αποδελτιώσει κάποιος ως υπαναχώρηση της Περιφερειακής Αρχής μπροστά στις αντιδράσεις, είτε διαφορετικά, σημασία έχει να υπάρξει αποτέλεσμα και μάλιστα κατά το δυνατόν γρηγορότερα. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από πενταετία, και κατά καιρούς επιδεινώνεται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί λύση και μάλιστα οριστική.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Το άρθρο Αποκατάσταση πρανούς στα Όχθια Παλαίρου: Ομόφωνα «πέρασε» η ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.