Ανεξέλεγκτοι εισβολείς στον βυθό. Απειλή για τη βιοποικιλότητα τα ξενικά είδη που «μεταναστεύουν» στις ελληνικές θάλασσες λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Μεγάλη ψαριά λαγοκέφαλων στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Το συγκεκριμένο είδος αφενός δεν τρώγεται λόγω επικίνδυνης νευροτοξίνης που περιέχει και αφετέρου, με τα κοφτερά του δόντια, προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία. Μάλιστα, στην Κύπρο οι αλιείς επιδοτούνται για όσα ψάρια παραδίδουν στις Αρχές.
Του Γιάννη Ελαφρού.

Ολοένα και πιο συχνά στα νότια Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων ανεβάζουν λιγότερα ψάρια κι ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά είναι ξενικά είδη. Ο… «σούπερ σταρ» των εισβολικών ειδών, ο λαγοκέφαλος, με τα ισχυρά –σαν τανάλιες– σαγόνια του δίνει και ιστορίες τρόμου. Δεν πρόκειται για καλοκαιρινό σπόιλερ, το πρόβλημα στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην αλιεία από τη μεγάλη επέκταση χωροκατακτητικών ειδών, τα οποία έχουν έρθει από θερμότερα κλίματα, είναι μεγάλο. Αυτό που δεν βλέπουμε, τόσα χρόνια που το πρόβλημα εντείνεται, είναι μέτρα από την πολιτεία, παρότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα από γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, καθώς και επιστημονικές προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Διαβάστε παρακάτω την συνέχεια …..