Αεροδρόμιο Ακτίου. Νέο ρεκόρ αφίξεων σημειώθηκε φέτος!!!

Με συνολική κίνηση πάνω από τα 32,3 εκατομμύρια για το δεκάμηνο του 2023 έπεσε η αυλαία της θερινής σεζόν για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με το μήνα Οκτώβριο ειδικά, οπότε και ολοκληρώνονται στην πλειονότητά τους τα θερινά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών, να ξεπερνά σε επιβατική κίνηση τα 3 εκατομμύρια.

Η αυξημένη κίνηση τον τελευταίο μήνα της θερινής σεζόν μάλιστα, επισφραγίζει την τάση επέκτασης της σεζόν και ενισχύει τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ στον τουρισμό το τρέχον έτος.

Η φετινή περίοδος Ιανουαρίου- Οκτωβρίου ήταν η καλύτερη ιστορικά από πλευράς αριθμών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, σημειώνοντας άνοδο στο σύνολο κατά 8,4% σε σχέση με τα 29,83 εκατ. επιβατών της αμέσως καλύτερης χρονιάς- του 2022- και ακόμη υψηλότερα, κατά 12,5% έναντι των 28,74 εκατ. επιβατών του δεκαμήνου του 2019.

Το αεροδρόμιο του Ακτίου κατά τον Οκτώβριο παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην επιβατική του σχέση σε σχέση με υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα η πτώση ανήλθε σε 6,1% κάτι που απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται μόνο σε περίπου 3.500 επιβάτες λιγότερους. Αυτή όμως η μικρή μείωση στην επιβατική κίνηση του Οκτωβρίου δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου το νέο ρεκόρ που πετυχαίνει το αεροδρόμιο του Ακτίου το 2023. Και αυτό γιατί ήδη στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η επιβατική κίνηση στο Άκτιο είναι αυξημένη κατά 5,7%, αφού έχουν διακινηθεί 816.213 επιβάτες έναντι 772.252 επιβάτες κατά την ίδια περσινή περίοδο. Εξάλλου τον αμέσως προηγούμενο μήνα, το Σεπτέμβριο, το Άκτιο είχε καταγράψει αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με πέρυσι.

Για το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία, που εξυπηρετεί ένα μεγάλος μέρος της τουριστικής κίνησης στη βορειοδυτική Ελλάδα, το 2022 ήταν συνολικά η χρονιά ρεκόρ διακινώντας περισσότερους από 773.587 επιβάτες. Όμως με τους 56.000 επιβάτες του Οκτωβρίου το αεροδρόμιο του Ακτίου κατάφερε ήδη να σπάσει το ρεκόρ του 2022, ξεπερνώντας τους 800.000 επιβάτες.

Η σύγκριση πλέον με το 2019, την τελευταία συνολικά στη χώρα καλή τουριστική χρονιά πριν την έλευση της πανδημίας, δεν έχει πλέον ιδιαίτερο νόημα, αλλά σε κάθε περίπτωση σε σχέση και το 2019 το αεροδρόμιο του Ακτίου είχε τον Οκτώβριο αυξημένη κίνηση κατά 64,1%. Ενώ σε επίπεδο 10μήνου η αύξηση φτάνει το 30,5%, καθώς φέτος το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, εν συγκρίσει με το 2019, το αεροδρόμιο του Ακτίου έχει διακινήσει 190.000 περισσότερους επιβάτες.

Μετά την πανδημία στην ευρύτερη περιοχή που εξυπηρετεί το αερόδρομιο του Ακτίου καταγράφηκε τόσο πέρυσι όσο και φέτος σημαντική τουριστική κίνηση  το Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, γιατί το περσινό και το φετινό  ρεκόρ του αεροδρομίου του Ακτίου σε μεγάλο βαθμό βασίστηκαν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την κίνηση που καταγράφτηκε τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Το άρθρο Αεροδρόμιο Ακτίου. Νέο ρεκόρ αφίξεων σημειώθηκε φέτος!!! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.